Blok czekoladowy
„Miałam go przygotować w ramach akcji Ciasto na niedzielę. Niestety choroba pokrzyżowała moje plany. Jednak gdy się coś obiecało to trzeba dotrzymać słowa. Jak już stanęłam z powrotem na nogi chłopcy szybko mi o nim przypomnieli.
Pierwotnie miał być taki na mleku w proszku, ale ostatecznie zdecydowałam się na wersję bez niego. Wykorzystałam do jego przygotowania dwa rodzaje czekolady: gorzką i gianduię. Żeby utrzymać orzechową tonację smakową dodałam także całe podprażone orzechy laskowe no i oczywiście herbatniki.
Jak tak to wszystko mieszałam w rondlu przypomniało mi się jak, w trudnych czasach gdy słodycze były na kartki, sami robiliśmy w domu czekoladę mleczną z orzechami. Taką właśnie z mlekiem w proszku. Przepis na nią wkrótce też pojawi się na blogu.”
Blok czekoladowy (przepis własny)
Składniki: 200g gorzkiej czekolady
150g giandui
3/4 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
1 szklanka orzechów laskowych
200g herbatników
Orzechy laskowe umieściłam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiłam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Gdy skórka na orzechach popękała wyjęłam je. U mnie to trwało ok. 6 minut. Przesypałam orzechy na ściereczkę. Zawinęłam i pocierałam orzechy o siebie aby skórka się otarła. Wyłożyłam papierem do pieczenia prostokątną formę keksową.
Roztopiłam w kąpieli wodnej czekoladę z gianduią. Wlałam mleko skondensowane i wymieszałam. Następnie dodałam orzechy o pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszałam. Przełożyłam masę do foremki. Wyrównałam powierzchnię, przykryłam kawałkiem papieru i obciążyłam wstawiając do środka drugą foremkę, w której umieściłam dwa kilo cukru. Wyniosłam w chłodne miejsce aby masa stężała. Następnie usunęłam obciążenie i wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Gotowy blok pokroiłam ostrym nożem na kawałki.
Smacznego :) Aronia