Gołąbki nadziewane rybą, w sosie koperkowym
Gołąbki to taki domowy klasyk, kojarzący się ze smakiem dzieciństwa i kuchnią mamy.
Dziś proponuje wyjątkowo delikatną wersję, gołąbki nadziewane rybą, w delikatnym sosie koperkowym.
Przekonacie się, że ich przygotowanie jest wyjątkowo szybkie i proste.
Z proporcji uzyskacie ok. 10 dużych gołąbków.
Składniki
- kapusta włoska - 1 główka
- filety białej ryby - ok. 700 g wybrałam mirunę
- cebula - 1 szt
- bułka pszenna - 1 szt
- mleko - 1/2 szklanki
- kolendra - 1/4 łyżeczki, mielona
- sól, pieprz - do smaku
- mąka ziemniaczana - 1-2 łyżeczki
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
- ziele angielskie - 3 ziarna
- liśc laurowy - 2 szt
- olej - 1 łyżka
- koperek - 1 pęczek
Z kapusty wykrój głąb. W dużym garnku zagotuj lekko osolona wodę, włóż do niej całą kapustę i gotuj pod przykryciem ok. 7 minut. Wyjmij i wystudź. Oddziel liście kapusty. Delikatnie wykrój z liści twardą, środkową część (jeśli to konieczne).
Bułkę namocz w mleku. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Rybę zmiksuj z bułką i cebulą na gładki farsz. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kolendrą.
Porcję (kopiastą łyżkę) nadzienia nakładaj na liść kapusty i zawijaj jak krokiet.
Duże naczynie do zapiekania (wybrałam żeliwne) wyłóż kilkoma liśćmi kapusty (np. tymi, jakie porwały). Na nich ułóż ściśle gotowe gołąbki. Całość przykryj ponownie kilkoma liśćmi. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, szczypt soli i pieprzu. Zalej ok. 1/2 l wody. Wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 1,5 godziny.
Śmietankę rozmieszaj z mąką ziemniaczaną. Mieszaninę wlej, do płynu wokół gołąbku, rozmieszaj. Dodaj poeikany koperek, dopraw do smaku. Podawaj np. z tłuczonymi ziemniakami.