Chlebki naan
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Płaskie placki z patelni weszły mi w nawyk i smażę je przynajmniej raz na kilka dni. W tym tygodniu wzięłam się za Naan. Jeden przepis na blogu już jest ale w tym występuje jogurt grecki i moim zdaniem są lepsze. Chlebki można upiec w piekarniku ja jednak wolę z patelni. Ciepły chlebek posmarowany masłem, posypany przyprawami smakuje bosko. Zwykle podaję takie chlebki do dań typu curry, gulasze, różnego rodzaju potrawki z sosem bo wtedy można sobie chlebek naan maczać w sosie, tak jak robią to ludzie na Bliskim Wschodzie.
Składniki- mąka - 250 g
- drożdże - 5 g
- jogurt grecki - 3 łyżki
- oliwa - 2 łyżki
- cukier - szczypta
- sól - 1 łyżeczka
- woda - ok. 1/2 szklanki
Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać cukier. Drożdże rozmieszać w kubku z odrobiną wody, dodać łyżkę mąki tak aby powstała pasta. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Gotowy rozczyn dodać do mąki, wymieszać, dodać jogurt, oliwę i ciepłą wodę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć z powrotem na blat, podzielić na równe części. Każdą część rozwałkować na placek. Układać na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni. smażyć na rumiano z każdej strony.
Smacznego:)