Odchudzanie popularnych przekąsek nie zawsze się udaje, ale w tym przypadku efekt jest spektakularny. Pieczone frytki z batatów są pełne smaku, a przy tym dużo zdrowsze niż smażone.
Dzieci naszło na szaszłyki, to znaczy syna, bo młoda, to jadła chyba pierwszy raz :-) Zrobiłam im z ananasem, tak na szybko bez wymyślania. Mięsko zamarynowałam w oliwie z dodatkiem kurkumy i oregano
Mój pie co prawda wyglądał nieco podejrzanie – nie wiem, czy bardziej przez strukturę ciasta, czy przez moje „dekoracje” – ale smakował wybornie. Nadal uważam, że irlandzkie kiełbaski podane na śniadanie są niezjadliwe, ale jak się je doda do potrawy, udusi w sosie, stają się całkiem dobre.
Miałam w planach zrobienie gołąbków. Zobaczyłam fajną główkę kapusty włoskiej. Kupiłam. Zrobiłam je z czarną komosą, ale nie jest to składnik niezbędny. Po prostu nie miałam ryżu. W sklepach też go nie było.Półki w mojej okolicy puste przez koronawirusa. Zatem czy do środka dodacie ryż, komosę białą, czarną czy kaszę - też będzie pysznie.
Niewiele jest piękniejszych zapachów od smażonej cebuli i świeżo upieczonego chleba. Wyobraźcie sobie zatem zapach cebulowego chleba pszenno-żytniego na zakwasie!
Mam dla Was przepis na lekkie i rewelacyjne w smaku ptasie mleczko. Biszkopt, który powinien być ciemniejszy, ale ja miałam tylko jeden budyń, na to pianka z serków i śmietanki i polewa czekoladowa :-)
Na wrzątek wrzucamy bajgle i gotujemy kilka sekund, wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy...
Cykorię i por opłukać, pokroić w paseczki.Ananas pokroić na małą kostkę.Cykorię, por i ananas wymieszać, dodać pietruszkę, sól, pieprz i olej. Wymieszać...
Wyszedł wspaniały, choć konsystencją takiego ze sklepu nie przypominał. Mój synek nie mógł się go jednak nachwalić i stwierdził, że jest jeszcze lepszy. Zjadł sobie próbną kromeczkę, a wieczorem, gdy przyszła pora kolacji, koniecznie chciał znów zjeść właśnie ten chlebek.
Uwielbiam zapiekanki ziemniaczane i makaronowe.
Takie proste i klasyczne, z tych składników, które przeważnie zawsze mamy pod ręką.
I dzisiejsza zapiekanka ziemniaczana właśnie taka będzie.
Ziemniaki, kiełbaska lub boczek, cebulka, ser i przyprawy – proste składniki, które pewnie odnajdziecie w swojej lodówce.
Idealny pomysł na szybki, sycący obiad.
Marchew trzemy na tarce julienne lub kroimy w wąskie słupki, mieszamy z solą i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Dodajemy cukier, ocet, czosnek i chili, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę oraz utłuczony w moździerzu koper i kolendrę.
Rewelacja! Są pyszne i słodziutkie, choć do samego ciasta nie używamy cukru. Słodyczy nadaje nadzienie – w moim przypadku powidła śliwkowe oraz krem orzechowo-czekoladowy. Świetnie sprawdzi się również marmolada.
Szare kluski, u nas tak zwane kluski z tarcizny, to świetna opcja na niedrogi i smaczny obiad.
W moim domu są bardzo lubiane i zawsze znikają do samego końca.
Jeżeli lubicie kluski ziemniaczane, a jeszcze takich nie robiliście, koniecznie spróbujcie.
Jeśli od dawna planowaliście zacząć piec domowy chleb to może teraz znajdziecie na to trochę czasu. A przygotowanie tego chleba nie zajmie Wam więcej niż 2 godziny! Oto przepis dla początkujących na prosty chleb okrągły w wersji drożdżowej.
Babka czekoladowa to kolejny z przepisów inspirowany moim pobytem w Le Cordon Bleu. Ciasta, które tam piekłam można by podsumować jednym stwierdzeniem: „na bogato”. To z pewnością nie jest przepis fit, ale ja też nigdy nie obiecywałam fit przepisów ;) Wiem za to, że taka babka czekoladowa jest warta każdej pochłoniętej kalorii. Jest wilgotna, puszysta, aromatyczna.