Letnie ciasto z owocami (i bez miksera)
Zaczyna się ten czas, kiedy moce przerobowe mojej rodziny nie dają rady i zawsze zostaje nam gdzieś w lodówce miseczka wiśni, jagód czy czerwonych porzeczek. Mam w takim przypadku sprawdzony sposób na błyskawiczne w przygotowaniu ciasto. Jest lekkie i wilgotne (to zasługa oleju i jogurtu w nim zawartych), a do tego składnik wystarczy wymieszać przysłowiowym widelcem.
Dziś podaję proporcje na małą foremkę ok. 20 cm średnicy, z powodzeniem możecie jednak przemnożyć składniki razy dwa, a nawet trzy i upiec porcję ciasta z owocami, którym obdarujecie nie tylko dalszą rodzinę, ale nawet i sąsiadów :)
Kocham wręcz ciasta z wiśniami i takie najchętniej piekę latem, to połączenie słodyczy z kwaskowatym posmakiem uważam za wręcz idealne. Ale jak wspomniałam na początku, do tego ciasta wykorzystać możecie inne owoce maliny, jagody, a nawet pokrojone na ćwiartki dojrzałe morele.
Wierzch placka posypałam grubym cukrem (takim o dużych kryształach), a dodatkowo także migdałami pociętymi w słupki- wiśnie kochają migdały. I tu kolejna droga do plackowych wariacji- ciasto możecie wzbogacić klasycznie- aromatem waniliowym lub trochę zaszaleć i dodać esencję migdałową. Ja kupuję naturalne esencje do ciast i takich też polecam Wam szukać w sklepach, ich zapach jest nie do zastąpienia!
Składniki:- mąka pszenna - 80 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier - 50 g
- jajko - 1 szt
- jogurt grecki - 80 g
- sól - spora szczypta
- olej - 1/3 szklank np. rzepakowy
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- gruby cukier, migdały "w słupkach" lub płatkach - do posypania wierzchu, w sumie 3-4 łyżki
- wiśnie - ok. 1 szklanka
Foremka ok. 18-20 cm średnicy.
W misce połącz cukier, jogurt, olej, jajko i esencję waniliową. Wymieszaj.
Dodaj suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Surowe ciasto wlej do foremki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułóż wiśnie (bez pestek), posyp cukrem i migdałami.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
***
Letnie owoce wykorzystać możesz także do przygotowania biszkoptowego ciasta z masłem, po przepis zapraszam TUTAJ.