Surówka czerwonej kapusty z żurawiną i dressingiem z tahiny
Surówka z czerwonej kapusty z żurawiną z kminkiem, z pestkami słonecznika z dressingiem z tahiny. Jest pyszna, chrupka i zaskakująca.
1/4 główki czerwonej kapusty
garść suszonej żurawiny
świeży tymianek lub suszony- do smaku
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
Dressing:
1 łyżka pasty z sezamu ( tahina)
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki kminku ( pomiń jeśli nie lubisz)
1 łyżeczka miodu
pieprz do smaku
1/2 ząbka czosnku
Składniki dressingu zmiksować.
Kapustę poszatkować. Dodać żurawinę, kminek i pestki słonecznika. Polać dressingiem i dodać tymianek.
Dressing pasuje do buraków, kalafiora, selera.