Surówka czerwonej kapusty z żurawiną i dressingiem z tahiny

Surówka czerwonej kapusty z żurawiną i dressingiem z tahiny




Zdjęcie - Surówka czerwonej kapusty z żurawiną i dressingiem z tahiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSurówka z czerwonej kapusty z żurawiną z kminkiem, z pestkami słonecznika z dressingiem z tahiny. Jest pyszna, chrupka i zaskakująca.


1/4 główki czerwonej kapusty
garść suszonej żurawiny
świeży tymianek lub suszony- do smaku
2 łyżki prażonych pestek słonecznika

Dressing:

1 łyżka pasty z sezamu ( tahina)
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki kminku ( pomiń jeśli nie lubisz)
1 łyżeczka miodu
pieprz do smaku
1/2 ząbka czosnku

Składniki dressingu zmiksować.
Kapustę poszatkować. Dodać żurawinę, kminek i pestki słonecznika. Polać dressingiem i dodać tymianek.


Dressing pasuje do buraków, kalafiora, selera.

Kategorie przepisów