Babeczki jogurtowe z borówkami
Pisząc dla Was ten przepis na babeczki jogurtowe z borówkami, zastanawiam się, dlaczego jeszcze nie pojawił się on na blogu… Zacząłem je piec chyba jeszcze z dobre kilka lat wcześniej, zanim założyłem tę stronę i od tego czasu nie było lata, żebym ich nie przygotował. Te babeczki jogurtowe są delikatne niczym najbardziej puszysty kawałek biszkoptu, pięknie pachną skórką cytrynową i wprost rozpływają się w ustach. Co roku, gdy tylko sezon na borówki i jagody trwa w najlepsze, piekę ich przynajmniej tuzin (a zwykle nawet trzy). ? Obok australijskich babeczek waniliowych z lukrem i malinami to zdecydowanie mój ulubiony przepis na muffinki. Oczywiście takie babeczki jogurtowe można przygotować nie tylko z borówkami, ale i z dowolnymi innymi owocami. Zamiast skórki cytrynowej, można również dodać ekstraktu waniliowego albo migdałowego, czy cynamonu, tworząc własne kompozycje smakowe. Ten przepis to doskonała baza do babeczek z ulubionymi składnikami, ale chociaż raz musicie ich spróbować z borówkami — na pewno nie pożałujecie! ?
Babeczki jogurtowe z borówkami Łukasz Pisząc dla Was ten przepis na babeczki jogurtowe z borówkami, zastanawiam się, dlaczego jeszcze nie pojawił się on na blogu… Zacząłem je… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 30 minut 30 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5
SKŁADNIKI
Babeczki jogurtowe:
- 250 g borówek lub jagód (można również użyć innych owoców)
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 g masła
- 2 jajka
- skórka starta z 1 niewoskowanej cytryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżki wrzątku
- 2 łyżki soku z cytryny
- borówki do dekoracji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Babeczki jogurtowe
(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej).
- Masło roztop i połącz z jogurtem oraz jajkami za pomocą trzepaczki.
- W misce połącz mąkę pszenną z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą oraz skórką cytrynową.
- Kolejno wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj je ze sobą za pomocą łyżki lub trzepaczki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Na sam koniec wsyp borówki i połącz delikatnie z ciastem.
- Formę na muffinki wyłóż papilotkami o średnicy 5 cm i napełnij ciastem do ¾ wysokości.
- Babeczki piecz przez 25-30 minut do suchego patyczka.
Lukier
- Składniki na lukier utrzyj ze sobą i polej nim przestudzone babeczki. Udekoruj borówkami.