Panierowany kabaczek w ziołach prowansalskich z dipem jogurtowym
Kabaczek w panierce to kwintesencja lata. Często u nas panierowano go jak schabowe. Dziś do niego dla smaku dodałam ziół prowansalskich, pieprz i granulowany czosnek a skórka z cytryny odświeżyła danie i nadała mu lekkości.
2 kabaczki
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
skórka z cytryny - trochę
pieprz i sól do smaku
olej do smażenia
2 jaja
bułka tarta ( u mnie bezglutenowa)
Dip:
opakowanie jogurtu 200 ml
1 ząbek czosnku
sok z połówki cytryny
sól i pieprz do smaku
sałata masłowa
Kabaczki umyj i potnij w jednakowe krążki. Wytnij gniazda nasienne ze środka. Pocięte krążki rozłóż na desce i posyp przyprawami, skórką z cytryny, solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem z dwóch stron. Wsyp bułkę tartą do talerzyka, w drugim talerzyku roztrzep jaja. Rozgrzej olej. Krążki kabaczka zanurz najpierw w roztrzepanym jajku potem w bułce tartej. Układaj na rozgrzanym oleju. Smaż na rumiano w obu stron. Odsącz usmażone krążki kabaczka na papierowym ręczniku.
Przełóż jogurt do miseczki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wciśnij sok z cytryny i odpraw solą i pieprzem. Wymieszaj,
Kabaczka podałam z sałatą, dipem jogurtowym.