Gęsty sos czekoladowy bez cukru
Nie mogę jeść cukru, ale nie narzekam. Nie jest dla mnie problemem przygotowanie zdrowych odpowiedników większości produktów - domowe wersje przeważnie są wręcz smaczniejsze. Tak jest też w przypadku tego sosu czekoladowego. Gęstego, wyrazistego i idealnego do deserów czy naleśników.
Gęsty sos czekoladowy bez cukru
- 250g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 25g kakao
- 25g erytrolu w proszku
- 50g mleka w proszku odtłuszczonego
- 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej*
- szczypta koncentratu stewii w proszku
1) Do malaksera wlać mleko skondensowane i esencję waniliową.
2) Wymieszać suche składniki i dodać do mleka skondensowanego.
3) Dokładnie zmiksować, przelać do butelki i przechowywać w lodówce przez kilka dni.
*można pominąć, ale sos będzie rzadszy