Steki z kalafiora
Steki z kalafiora
Steki z kalafiora od dawna za mną chodziły. Widziałam je na tylu stronach i obiecywałam sobie, że muszę je zrobić...I w końcu ten moment nastąpił. Teraz zadaję sobie pytanie - dlaczego tak długo zwlekałam? Prawdziwa gratka dla koneserów kalafiora:-) Zapraszam na prawdziwą ucztę smaku!
Inspiracją przepisu było danie przygotowane przez szefa kuchni restauracji Signature w Warszawie - Wojciecha Kiliana.
Składniki:
- 2-3 wycięte ze środka plastry z kalafiora po minimum 2 cm,
- oliwa z oliwek,
- 1 łyżeczka masła,
marynata:
- 1- 2 łyżki passaty pomidorowej,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżeczki sosu hoisin,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- szczypta papryki wędzonej,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- sól do smaku,
- odrobina oliwy z oliwek.
Salsa:
- 1 pomidor malinowy,
- pół cebuli,
- 1 ostra papryczka,
- 1 papryka,
- garść świeżej kolendry,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Steki wycięte z kalafiora zrumienić na oliwie. Dodać masło. Składniki marynaty wymieszać i posmarować z obu stron zrumienione plastry kalafiora. Wstawić do piekarnika. Piec w 200 stopniach około 15 minut. W tym czasie przygotować salsę. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać pokrojone w kosteczkę cebulę i papryki oraz poszatkowaną kolendrę. Doprawić solą, pieprzem i oliwą. Podawać steki z salsą.* W oryginale steki z kalafiora były podane na hummusie z dodatkiem różyczek kalafiora.