“Francuska” sałatka z fasolki szparagowej

“Francuska” sałatka z fasolki szparagowej

W moim domu fasolkę szparagową podawało się najczęściej na ciepło, polaną złocistym masłem z zarumienioną bułką tartą. Nie wiem czy wiecie, ale taki sposób (serwowania dań, głównie warzywa jak kalafior, szparagi, czy fasolka właśnie) nazywa się w klasycznej gastronomii “po polsku” czyli à la polonaise. Tak, mamy swój pyszny wkład w kuchnię francuską!

Zdjęcie - “Francuska” sałatka z fasolki szparagowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I tak oto zatoczyliśmy krąg wokół fasoli szparagowej zaczynając od podania jej à la polonaise, po wersję “francuską”, o której szczegółach piszę w kolejnym zdaniu.

Zaczynamy klasycznie, od ugotowania fasoli w osolonej wodzie. To ważne, aby nie była zbyt miękka, niech (niczym dobry makaron) stawia zębom lekki opór i będzie al dente. Aby mieć pewność, że fasolka ugotowana będzie “w punkt”, po jej odlaniu można od razu włożyć do miski z lodowatą wodą i tym sposobem błyskawicznie zastopować proces dalszego gotowania. Ta czynność ma tym bardziej sens, że dzisiejszą francuską sałatkę z fasolki szparagowej przygotowujemy w wersji “na zimno”.

Zdjęcie - “Francuska” sałatka z fasolki szparagowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sos do sałatki polecam przygotować dobry kwadrans przed posiłkiem, dzięki temu szalotka/cebula w nim zawarta będzie miała czas odpowiednio zmięknąć.

Zdjęcie - “Francuska” sałatka z fasolki szparagowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pamiętajcie proszę, że proporcje sosu podaję orientacyjnie. Smakujcie go w trakcie gotowania i doprawcie wg. własnego gustu. Ocet może mieć różną kwasowość, a musztarda- ostrość, dlatego to Wasz smak jest tu najważniejszy!

Składniki:
  • fasolka szparagowa - 1/2 kg
  • szalotka/mała cebula - 1/2 szt
  • czosnek - 1 mały ząbek
  • ocet winny - 2 łyżki
  • musztarda Dijon - 1 łyżeczka (ziarnista)
  • miód/syrop klonowy - 1/2 łyżeczki
  • oliwa - 3-4 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku
  • kapary - 1-2 łyżki
Przygotowanie:

Fasolkę ugotuj “al dente” w osolonej wodzie. Odlej, ostudź.

Sos: W słoiczku (tak jest najwygodniej!) połącz bardzo drobno posiekaną szalotkę, ocet, musztardę i miód. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Po tym czasie wlej oliwę, zakręć słoik i wymieszaj, aż powstanie gęsty sos. W razie konieczności dopraw go do smaku.

Fasolkę wymieszaj z sosem, przełóż na półmisek. Na wierzchu rozłóż kapary.

***

Na blogu znajdziesz także przepis na inną sałatkę z fasolki, w bogatszej wersji z pomidorami i jajkiem, PRZEPIS TUTAJ.

Kategorie przepisów