Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką
Cześć,
Powoli ogarniamy tryb letniego rozleniwienia i wracamy do rzeczywistości po urlopie. Na pierwszy rzut powrót do korzeni czyli muffinki, które znikają nim lukier stężeje. Zapraszamy Was na lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką.
Składniki (na 12 muffinek):
- 200 gram czerwonych porzeczek
- 80 gram malin
- 100 gram masła
- 2 jajka
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- 130 ml mleka (użyliśmy 3,2%-wego)
- 250 gram mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny (na polewę)
- 5 płaskich łyżek cukru pudru (na polewę).
Making-off:
- Porzeczki i maliny myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem kuchennym.
- Masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.
- W jednej misce przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier kryształ oraz cukier puder.
- Do drugiej miski wbijamy jajka. Roztrzepujemy je trzepaczką aż podwoją objętość. Dodajemy wystudzone masło oraz mleko. Ponownie roztrzepujemy aż masa będzie gładka.
- Do pierwszej miski dodajemy maliny oraz porzeczki (małą garść porzeczek odkładamy do polewy) i delikatnie mieszamy łyżką aż wszystkie będą obtoczone w mące. Następnie dodajemy mokrą mieszankę i ponownie mieszamy.
- Masę przelewamy do foremek na muffinki (użyliśmy silikonowych) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy na termoobiegu przez około 20 minut (aż do zarumienienia).
- Gdy muffinki przestygną, przygotowujemy polewę. Łyżką zgniatamy odłożoną uprzednio garść porzeczek. Mieszamy ją z sokiem z cytryny i cukrem pudrem aż masa będzie w miarę jednolita. Polewamy nią muffinki.
Smacznego!
Gosia i Przemek