Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką

Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką

Cześć,

Powoli ogarniamy tryb letniego rozleniwienia i wracamy do rzeczywistości po urlopie. Na pierwszy rzut powrót do korzeni czyli muffinki, które znikają nim lukier stężeje. Zapraszamy Was na lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką.

Zdjęcie - Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 12 muffinek):

  • 200 gram czerwonych porzeczek
  • 80 gram malin
  • 100 gram masła
  • 2 jajka
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 130 ml mleka (użyliśmy 3,2%-wego)
  • 250 gram mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny (na polewę)
  • 5 płaskich łyżek cukru pudru (na polewę).

Zdjęcie - Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-off:

  • Porzeczki i maliny myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem kuchennym.
  • Masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.
  • W jednej misce przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier kryształ oraz cukier puder.
  • Do drugiej miski wbijamy jajka. Roztrzepujemy je trzepaczką aż podwoją objętość. Dodajemy wystudzone masło oraz mleko. Ponownie roztrzepujemy aż masa będzie gładka.
  • Do pierwszej miski dodajemy maliny oraz porzeczki (małą garść porzeczek odkładamy do polewy) i delikatnie mieszamy łyżką aż wszystkie będą obtoczone w mące. Następnie dodajemy mokrą mieszankę i ponownie mieszamy.
  • Masę przelewamy do foremek na muffinki (użyliśmy silikonowych) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy na termoobiegu przez około 20 minut (aż do zarumienienia).
  • Gdy muffinki przestygną, przygotowujemy polewę. Łyżką zgniatamy odłożoną uprzednio garść porzeczek. Mieszamy ją z sokiem z cytryny i cukrem pudrem aż masa będzie w miarę jednolita. Polewamy nią muffinki.

Smacznego!

Gosia i Przemek

Kategorie przepisów