Zwijane drożdżówki z malinami
- Wynik: 35
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Drożdżówki w sezonie malinowym muszą pojawić się przynajmniej raz. Duża ilość słońca sprawia, że maliny są wyjątkowo słodkie a ich cudowny aromat niezmienny pięknie. Ciasto nie jest zbyt przesłodzone, można dodać łyżkę cukru więcej lub polukrować po upieczeniu.
Składniki- mąka - 250 g
- drożdże - 3 g
- cukier - 3 łyżki
- jajko - 1 szt.
- masło - 100 g
- sól - szczypta
- mleko - ok. 1/2 szklanki
- maliny - ok. 1 szklanka
Drożdże rozmieszać z 3 łyżkami ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki, utrzeć na gładką pastę. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać cukier, wyrośnięty rozczyn, jajko, ciepłe mleko. Wszystko wymieszać i chwilę wyrabiać. Dodać gorące rozpuszczone masło i ponownie wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne , powinno ładnie odchodzić od ręki. Podsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować. Posypać malinami wg uznania i zwinąć w placek w rulon, wg dłuższego brzegu. Pokroić plastry i układać je na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Posmarować wierzch rozpuszczonym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min.
Po upieczeniu można drożdżówki polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)