Zwijane drożdżówki z malinami

Zwijane drożdżówki z malinami
Zdjęcie - Zwijane drożdżówki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 35
  • Czas przygotowania: 15minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Drożdżówki w sezonie  malinowym muszą pojawić się przynajmniej raz. Duża ilość  słońca sprawia, że maliny są wyjątkowo słodkie  a ich cudowny aromat niezmienny pięknie. Ciasto nie jest zbyt przesłodzone, można dodać łyżkę cukru więcej lub polukrować po upieczeniu.

Składniki Instrukcje

Drożdże rozmieszać z 3 łyżkami ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki, utrzeć na gładką pastę. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.

Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać cukier, wyrośnięty rozczyn, jajko, ciepłe mleko. Wszystko wymieszać i chwilę wyrabiać. Dodać gorące rozpuszczone masło i ponownie wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne , powinno ładnie odchodzić od ręki. Podsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować. Posypać malinami wg uznania i zwinąć w placek w rulon, wg dłuższego brzegu. Pokroić plastry i układać je na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Posmarować wierzch rozpuszczonym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  na około 20 min.

Po upieczeniu można drożdżówki polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Zwijane drożdżówki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów