Sałatka z kuskusem to zawsze pożywny i pełnowartościowy posiłek na lunch lub letni obiad. W wersji z burakami i fetą dzieje się sporo, ale wszystko naprawdę smacznie się komponuje
Polecam na obiadek piersi z kurczaka owinięte boczkiem i zapieczone na młodej kapustce. Przygotowuje się je szybko (max 20 minut), myk do piekarnika a obiad robi się dalej sam. A podać go można z młodymi ziemniaczkami z aromatycznym koperkiem, pyszności! :)
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce i ewentualnie obrać, jeśli trafią się nam grubsze sztuki. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić pozostałą oliwą. Oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową. Rozłożyć szparagi i grillować około 10 minut obracając od czasu do czasu. Gotowe szparagi przełożyć na talerz. Polać przygotowanym sosem. Posypać grzankami i startym serem. Podawać od razu.
Upałów ciąg dalszy i dlatego dziś polecam Wam na weekend pyszne ciasto bez pieczenia na jogurtach greckich z truskawkami i borówką amerykańską. Robi się sprawnie, najwięcej czasu zajmuje schładzanie, ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Idealne na upały
Ciasto jest bez pieczenia, co sprawia, że jest błyskawiczne do zrobienia.
Zamiast herbatników albo biszkoptów na spodzie tym razem są tam jednak gofry!
Zachwycają i zaskakują!
Pokryte delikatną, śmietanową masą i gęstą galaretką z domowego dżemu wiśniowego tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze!
Pastę alla norma robiłam już drugi raz. Posmakowała nawet synowi, który za bakłażanem nie przepada :-) Danie proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne :-)
Sezon na truskawki jeszcze trwa, więc zachęcam Was bardzo do wypróbowania tego ciasta. Jest rewelacyjne, tyle mogę powiedzieć. Znika szybciutko, robi się też szybko. Kruche ciasto, budyniowa pianka i truskawki.
Ptasie mleczko to był od zawsze mój ulubiony deser. Lekki jak chmurka, delikatny i wprost rozpływający się w ustach. Moja babcia zawsze przygotowała mi je z okazji urodzin lub Dnia Dziecka. Obowiązkowo z galaretką truskawkową i świeżymi owocami na wierzchu. Ptasie mleczko robi się wyjątkowo prosto — wystarczy ubić schłodzone skondensowane mleko i wymieszać je z tężejącą galaretką, do której ja dodałem również purée ze świeżych truskawek, ale nie jest to koniecznie
Te gofry są przepyszne, bardzo nam smakowały, jadłyśmy je z córką bez niczego, same w sobie były świetne, ale myślę, że np. z jakąś sezonową sałatką byłoby super.
Dzisiaj mam dla Was pyszny pomysł na śniadanie lub kolację, które posmakuje i dzieciom i dorosłym. Są to pyszne placuszki na kefirze. Robi się je szybciutko, są puszyste i bardzo smaczne.
Zupę rybną dla nas zawsze przygotowuje mój tata. Kiedy więc pada propozycja jej uwarzenia - chętnie ją przygarniamy:-) Wrzucam przepis na ten specjał, bo niejednokrotnie Ci, co mieli okazję spróbować, prosili o recepturę. Oto i ona:-)