Leciutkie ciasto na biszkopcie z masą jogurtową, letnimi owocami i galaretką. Trochę uwagi i skupienia, wymaga przygotowanie masy jogurtowej. Z owoców wybierz truskawki, brzoskwinie, borówki, banany.
Dziś mam dla Was przepis na pyszne gofry bananowe. Są chrupiące, delikatne, idealne na śniadanie i nie tylko. Posmakują Wam na pewno, nie musimy do nich dodawać cukru, bo całą słodycz dają banany. Z podanego przepisu wychodzi około 8 sztuk to na dużej gofrownicy. Jeśli macie do mniejszych gofrów to wyjdzie na pewno więcej :-)
Lubię je na śniadanie, lunch i kolację w wielu odsłonach, chociaż najczęściej w tych najprostszych – czyli w towarzystwie jajka. Na weekendowe śniadanie proponuję prosty omlet ze szparagami, łososiem i serem feta.
Jest super prosta w przygotowaniu i bardzo pożywna. Można w zasadzie przygotować ją na dowolny posiłek: śniadanie, obiad, czy kolację. Botwinę siekam i przysmażam na patelni z szalotką, a następnie łączę z jajeczną masą przyprawioną dodatkowo świeżymi ziołami, które akurat mam pod ręką. Wystarczy teraz tylko usmażyć i omlet już gotowy! Frittata z botwiną szczególnie dobrze smakuje z kozim serem feta, który świetnie komponuje się z buraczkami.
Krewetki rozmrażamy wg instrukcji na opakowaniu. Ryż gotujemy w wodzie zmieszanej z purée z pomidorów i przyprawą do dań pomidorowych. Cukinię kroimy w kostkę. Myjemy i osuszamy liście sałaty i bazylię...
Ciasto styropian z wiśniami to pyszny sernik bez dodatku sera na półkruchym cieście. Masa powstaje z białek ubitych z cukrem, wymieszanych z proszkiem budyniowym i kwaśną śmietaną. Ciasto jest delikatne, miękkie, nie tak mocno zbite jak klasyczny sernik. Jest baaardzo smaczne! Możemy je przygotować z ulubionymi owocami : świetnie pasują jagody czy brzoskwinie z puszki.
U mnie dzisiaj przepis na pyszny makaron ze szparagami, oliwkami i kukurydzą. To wszystko w sosie śmietanowym, całość posypana serem Parmigianino Reggino. Pysznie wyszło, my tak lubimy :-).
Cebulę obieramy i drono siekamy. Odsączamy kapary, oliwki i fileciki anchois z zalewy. Oliwki kroimy z grubsza, fileciki drobno. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wsypujemy cebulę i doprawiamy odrobiną soli
Ogólnie nie przepadam za słodkimi śniadaniami, ale jest parę wyjątków, jak na przykład tosty francuskie, które w dzieciństwie nazywałem chlebem w jajku. To był zawsze dobry pomysł na zrobienie czegoś pysznego z niczego… i utylizację czerstwego chleba.
Lekka przekąska, śniadanie dla małych i dużych, a także pomysł na przemycenie szpinaku dla tych co go nie lubią. Coś zdrowego i pysznego. Nadają się dla osób z alergią na białko mleka krowiego. Dodatek mleka kokosowego sprawia że nabierają ciekawego lekko słodkiego smaku, choć nie ma w nich grama cukru
Pyszne, słodkie i sycące ciasteczka z płatkami musli. Do ich przygotowania używam zwykłej mieszanki płatków owsianych, pszennych, zytnich i kukurydzianych z suszonymi owocami. Dodatkowo dodaję jeszcze ziarna słonecznika, suszone morele i wiórki kokosowe. Takie ciastka są świetną przekąską w ciągu dnia!
Jeśli macie ochotę, możecie też własnoręcznie przygotować lody w domu, np truskawkowe lub z dodatkiem innych sezonowych owoców (jagód, malin, jeżyn itd). Fajnie jeśli jesteście posiadaczami maszynki do lodów, wtedy przygotujecie je bez większego trudu. Jeśli jednak tak jak ja, nie macie takiego urządzenia, wystarczy blender.
Większość z was lubi i je smażoną rybę, ale ile można w kółko jeść to samo :). Dzisiaj pokazuję jak w bardzo prosty sposób urozmaicić smażone filety z dorsza. Wystarczy do mąki dodać odrobinę przyprawy curry i już wszystko smakuje inaczej :).