Pleśniak ze śliwkami, bezową pianką i kruszonką

Pleśniak ze śliwkami, bezową pianką i kruszonką

Śliwki wreszcie zawitały do ogrodów i na targi.

Ja jak co roku wykorzystuję je nie tylko do przepysznych ciast, ale też robię z nich czekośliwkę ( powidła śliwkowe z czekoladą ) i pyszne, babcine knedle.

Dziś mam dla Was jednak przepis znów na ciacho – zwane również pod nazwą Pleśniak ( pewnie słyszeliście? ).

Zdjęcie - PLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI, BEZOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszne, kruche ciasto pokryte soczystymi śliwkami i lekką pianką z chrupiącą kruszonką z całą pewnością zachwyci każdego łasucha!

Jest łatwe, pyszne, no i przede wszystkim szybkie!

Niebo w gębie!

   Zdjęcie - PLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI, BEZOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

SKŁADNIKI:

( 24×26)

* jajka L – 3 szt

* masło min.82% – 200 g

* cukier – 1 szkl

* cukier z wanilią – 1 łyżka

* mąka pszenna – prawie 2 szkl ( po 250 ml )

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* miękkie śliwki – ok. 500 g

* kisiel cytrynowy- 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Żółtka miksujemy z miękkim masłem, 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, chwilę miksujemy, a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie.

Dzielimy na 2 części – jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą wkładamy do mrożenia.

Ciasto delikatnie nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15 minut.

W tym czasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając pod koniec resztę cukru i proszek kisielowy.

Na podpieczone ciasto wyciągamy pokrojone śliwki i zalewamy bezą.

Na wierzch kruszymy resztę ciasta.

Wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut.

Smacznego!

Zdjęcie - PLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI, BEZOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów