Pleśniak ze śliwkami, bezową pianką i kruszonką
Śliwki wreszcie zawitały do ogrodów i na targi.
Ja jak co roku wykorzystuję je nie tylko do przepysznych ciast, ale też robię z nich czekośliwkę ( powidła śliwkowe z czekoladą ) i pyszne, babcine knedle.
Dziś mam dla Was jednak przepis znów na ciacho – zwane również pod nazwą Pleśniak ( pewnie słyszeliście? ).
Pyszne, kruche ciasto pokryte soczystymi śliwkami i lekką pianką z chrupiącą kruszonką z całą pewnością zachwyci każdego łasucha!
Jest łatwe, pyszne, no i przede wszystkim szybkie!
Niebo w gębie!
SKŁADNIKI:
( 24×26)
* jajka L – 3 szt
* masło min.82% – 200 g
* cukier – 1 szkl
* cukier z wanilią – 1 łyżka
* mąka pszenna – prawie 2 szkl ( po 250 ml )
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* miękkie śliwki – ok. 500 g
* kisiel cytrynowy- 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Żółtka miksujemy z miękkim masłem, 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, chwilę miksujemy, a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie.
Dzielimy na 2 części – jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą wkładamy do mrożenia.
Ciasto delikatnie nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15 minut.
W tym czasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając pod koniec resztę cukru i proszek kisielowy.
Na podpieczone ciasto wyciągamy pokrojone śliwki i zalewamy bezą.
Na wierzch kruszymy resztę ciasta.
Wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut.
Smacznego!