Bitki schabowe w sosie pieczarkowym
Taki tradycyjny, bardzo smaczny obiad: mięciutki schab w sosie pieczarkowym do tego ziemniaczki z wody i surówka z mixu sałat, ogórka, pomidora oraz dressingu musztardowego. Wszystko czego potrzeba żeby zaspokoić apetyt i ochotę na pyszny posiłek :)
Składniki na 2 duże lub 3 mniejsze porcje:
- ok. 400 g schabu
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka mielona
- mąka do obtoczenia
- 1 duża cebula
- ok. 300 g pieczarek
- 550-600 ml bulionu warzywnego (można użyć wody, tylko wtedy sos trzeba będzie bardziej doprawić na koniec duszenia)
Schab umyć, osuszyć i pokroić w nie za grube plastry. Rozbić je delikatnie (nie za cienko) tłuczkiem, oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką mieloną papryką, a następnie obtoczyć w mące. Na patelni dobrze rozgrzać olej, położyć na nim mięso i smażyć z obu stron aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażyć kilka minut. Pieczarki pokroić w półplasterki i dodać na patelnię. Delikatnie posolić. Gdy zaczną się kurczyć całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem, aż mięso zacznie mięknąć (u mnie dusiło się ok. godziny) a sos się zredukuje i zgęstnieje (jeśli bardzo odparuje, można dolać w trakcie duszenia więcej bulionu lub wody, a jeśli wyjdzie za rzadki zagęścić go odrobiną mąki). Podawać na ciepło.