Wegetariańskie kotlety z cukinii
Cukinia jest warzywem, które często wykorzystuję w mojej kuchni. Nie wymaga długiego duszenia/smażenia/pieczenia. Potrawy przygotowywane z cukinii są gotowe dosłownie w kilka minut. Moja dzisiejsza propozycja to wegetariańskie kotleciki z cukinii, marchewki i kaszy jaglanej. Są bardzo smaczne, wystarczy dodać surówkę i obiad gotowy.
Składniki (na 5-6 kotletów):
1 młoda cukinia (około 250 g),
1/2 małej cebuli,
1 ząbek czosnku,
1 marchewka,
1/3 szklanki kaszy jaglanej,
1 szklanka bulionu warzywnego (lub wody),
1 jajko,
5 łyżek bułki tartej,
1/2 pęczka natki pietruszki
,
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na kilka minut, aż puści sok. Do garnka wsypać kaszę, dodać marchewkę startą na tarce, wlać bulion, gotować 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski, dodać jajko, startą (lub drobniutko pokrojoną) cebulę i czosnek, pokrojoną natkę pietruszki, 2 łyżki bułki tartej oraz wystudzoną kaszę z marchewką. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać. Uformować 5-6 kotletów, obtoczyć w pozostałej bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju przez około 5 minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Smacznego!