Pomidorowa ze świeżych pomidorów
Kojarzycie powiedzenie „Nie jestem pomidorową, aby wszyscy mnie lubili”? Poznałam w życiu kilka osób, które nie przepadają za pomidorową, ale jestem pewna, że z tego przepisu by im smakowała. Pomidory malinowe są teraz tak soczyste i aromatyczne, że nie potrzeba tu rosołu „z wczoraj”. Ugotowałam ją na wodzie z dodatkiem parmezanu, suszonych pomidorów, bazylii i wódki.
Mam dla Was także małe S.O.S i wskazówkę jak z przepisu łatwo zrobić sos. Wystarczy dodać szklankę wody mniej.
Pomidorowa ze świeżych pomidorów
- kg pomidorów (u mnie malinowe)
- mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- plasterek papryczki chilli
- gałązka świeżej bazylii
- kawałek parmezanu (ok. 70 g)
- 3 suszone pomidory
- łyżka octu balsamicznego
- 70 ml wódki lub białego wina
- 500 ml wody (2 szklanki) *
- łyżeczka masła klarowanego
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- łyżeczka ziarenek pieprzu
- sól, pieprz
- Do podania: parmezan, jadalne kwiaty, bazylia, chilli, nasiona konopii lub ulubione ziarenka
- Do garnka z dużym dnem topimy masło, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, suszone pomidory, cebulę, posiekany czosnek, plasterek chilli. Podsmażamy kilka minut.
- Całość zalewamy alkoholem, podsmażamy kolejne 2-3 minuty. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, wodą, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kawałek parmezanu i listki bazylię. Zmniejszamy płomień.
- Zupę dusimy na małym ogniu ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy ziele angielskie, resztę składników miksujemy na gładką zupę.
- Podajemy ze świeżo tartym parmezanem i ulubionymi dodatkami np. grzankami, makaronem lub ryżem.
*w przypadku przygotowania sosu dodajemy 1 szklankę wody