Ogórki na ostro
Dzień dobry :-) Dzisiaj przepis na ogórki w wersji na ostro. W tym roku robiliśmy tylko zwykłe kiszone i te właśnie. Kiszone uwielbiają dzieci, no i my też, a takie na ostro to bardziej dla nas. Ogórki możemy pokroić na ćwiartki, możemy też w plastry. Najlepsze są takie większe, ja miałam mieszane, ale to też nie przeszkadza. Przepis na około 8 kg ogórków. Polecam i miłego dnia życzę :-)
Składniki:
- 8-10 kg większych ogórków
- sól
Składniki zalewa:
- 2,5 szklanki wody
- 2,5 szklanki octu 10%
- 3 szklanki cukru
- 3 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
1. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki lub w plastry(jesli ogórki są duże i mają duże nasiona, to je wyjmujemy). Wkładamy do dużego gara i zasypujemy solą. Odstawiamy na 24 godziny. Na drugi dzień odcedzamy.
2. Do garnka dajemy wszystkie składniki na zalewę, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ogórki układamy dość ciasno w wyparzonych słoikach i zalewamy letnią zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Smacznego :-)