Drożdżowe bułeczki z jarmużem i orzechami (bez laktozy)
Drożdżówki w wersji wytrawnej z niebanalnym nadzieniem, ponieważ do przygotowania farszu wykorzystałam zimowy superfood - jarmuż. Bułeczki dodatkowo obsypałam orzechami włoskimi. Są mięciutkie, puszyste, zakręcone inaczej niż zwykle i bardzo smaczne. Tradycyjne mleko krowie zastąpiłam w bułeczkach mlekiem kokosowym, zatem są bez laktozy. Do wypieku użyłam mąki orkiszowej jasnej w połączeniu z pełnoziarnistą. Same zalety! Idealne na śniadanie lub do zabrania na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Buły są absolutnie rewelacyjne, naprawdę warto je upiec - bardzo polecam!
Składniki na ciasto:
400 g mąki orkiszowej (300+100)
170 ml mleka kokosowego
30 g drożdży
1 łyżka miodu
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko+1żółtko
Składniki na nadzienie:
200-250 g jarmużu
1 marchew
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła ghee
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatałowej
Dodatkowo:
1 białko+1 łyżka mleka kokosowego
garstka orzechów włoskich
Wykonanie:
- liście jarmużu pozbawić grubego nerwu środkowego, następnie zblanszować je przez kilka minut we wrzątku. Odcedzić, wystudzić i drobno posiekać
- na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę posiekaną w drobną kosteczkę z czosnkiem, następnie dołożyć marchew startą na grubych oczkach tarki jarzynowej. smażyć jeszcze kilka minut. Na końcu na patelnię wyłożyć jarmuż i przesmażyć razem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Odstawić do ostudzenia
- mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Z częścią mleka "upłynnić" drożdże. wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto nie klejące się do brzegów misy. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Rozwałkować na stolnicy na grubość około 1 cm. Przekroić placek na 2 części. Na pierwszym kawałku rozsmarować przygotowany farsz jarmużowy, przykryć drugią połową placka. Pokroić na 3- cm pasy. Każdy pasek skręcić wg osi, następnie zwinąć w bułeczkę, koniec założyć pod spód. Nie za bardzo przejmuj się kształtem, bo wszystkie niedoskonałości wyrówna piekarnik podczas pieczenia. Uformowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć i odstawić do napuszenia
- wyrośnięte bułeczki posmarować bialkiem rozmąconym z mlekiem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi
- piec w 200' C około 25 minut
- studzić na kratce