Drożdżowe bułeczki z jarmużem i orzechami (bez laktozy)

Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki z jarmużem i orzechami (bez laktozy) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Drożdżówki w wersji wytrawnej z niebanalnym nadzieniem, ponieważ do przygotowania farszu wykorzystałam zimowy superfood - jarmuż. Bułeczki dodatkowo obsypałam orzechami włoskimi. Są mięciutkie, puszyste, zakręcone inaczej niż zwykle i bardzo smaczne. Tradycyjne mleko krowie zastąpiłam w bułeczkach mlekiem kokosowym, zatem są bez laktozy. Do wypieku użyłam mąki orkiszowej jasnej w połączeniu z pełnoziarnistą. Same zalety! Idealne na śniadanie lub do zabrania na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Buły są absolutnie rewelacyjne, naprawdę warto je upiec - bardzo polecam!

Składniki na ciasto:
Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki z jarmużem i orzechami (bez laktozy) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

400 g mąki orkiszowej (300+100)
170 ml mleka kokosowego
30 g drożdży
1 łyżka miodu
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko+1żółtko

Składniki na nadzienie:

200-250 g jarmużu
1 marchew
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła ghee
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatałowej
Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki z jarmużem i orzechami (bez laktozy) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dodatkowo:
1 białko+1 łyżka mleka kokosowego
garstka orzechów włoskich

Wykonanie:
  • liście jarmużu pozbawić grubego nerwu środkowego, następnie zblanszować je przez kilka minut we wrzątku. Odcedzić, wystudzić i drobno posiekać
  • na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę posiekaną w drobną kosteczkę z czosnkiem, następnie dołożyć marchew startą na grubych oczkach tarki jarzynowej. smażyć jeszcze kilka minut. Na końcu na patelnię wyłożyć jarmuż i przesmażyć razem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Odstawić do ostudzenia
  • mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Z częścią mleka "upłynnić" drożdże. wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto nie klejące się do brzegów misy. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Rozwałkować na stolnicy na grubość około 1 cm. Przekroić placek na 2 części. Na pierwszym kawałku rozsmarować przygotowany farsz jarmużowy, przykryć drugią połową placka. Pokroić na 3- cm pasy. Każdy pasek skręcić wg osi, następnie zwinąć w bułeczkę, koniec założyć pod spód. Nie za bardzo przejmuj się kształtem, bo wszystkie niedoskonałości wyrówna piekarnik podczas pieczenia. Uformowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć i odstawić do napuszenia
  • wyrośnięte bułeczki posmarować bialkiem rozmąconym z mlekiem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi
  • piec w 200' C około 25 minut
  • studzić na kratce
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki z jarmużem i orzechami (bez laktozy) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki z jarmużem i orzechami (bez laktozy) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







Przepisy z tych kategorii

Naleśniki z twarogiem (na słodko)
2

Naleśniki z twarogiem (na słod…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Strudel jabłkowy

Strudel jabłkowy

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Łatwy chleb z ziarnami

Łatwy chleb z ziarnami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Karpatka
1

Karpatka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Buraczana focaccia
1

Buraczana focaccia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zdrowe, czekoladowe muffiny na maśle orzechowym
2

Zdrowe, czekoladowe muffiny na…

montka montka
cukierenka

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ziemniaczane precle z serem

Ziemniaczane precle z serem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wytrawne ciastka z boczkiem i serem cheddar

Wytrawne ciastka z boczkiem i…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe
1

Dyniowe rollsy cynamonowo-czek…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z mięsem mielonym

Bułki z mięsem mielonym

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciabatta z pieczoną jagnięciną i tzatziki

Ciabatta z pieczoną jagnięciną…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena