Prosty krem budyniowy do tortów i nie tylko

Zdjęcie - Prosty krem budyniowy do tortów i nie tylko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Prosty, uniwersalny, pyszny krem budyniowy, niezastąpiony do domowych wypieków. Krem budyniowy jest bardzo puszysty, aksamitny, nie za słodki i bardzo łatwy do przygotowania.
Ma wiele zastosowań: do tortów, tart, rolad, babeczek, eklerków, ptysi lub napoleonek.
Krem przygotowuję na gotowym budyniu w proszku, lista składników jest tu krótka i nie w niej nic z "E", a znacznie skraca czas przygotowania. Ważne jest użycie dobrego, prawdziewgo masła o zawartości 82% tłuszczu. Margaryny w żadnym wypadku nie polecam (a widziałam takie przepisy, o zgrozo!), nie tylko ze względów zdrowotnych, ale smakowych, niestety jest bardzo wyczuwalna i popsuje smak kremu.

Składniki:

Zdjęcie - Prosty krem budyniowy do tortów i nie tylko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami1 budyń waniliowy w proszku (37 g) Oetkera
500 ml mleka
200 g masła 82% tłuszczu
2+2 łyżki ksylitolu/cukru
1 łyżka spirytusu, wódki lub innego ulubionego alkoholu - opcjonalnie

Przygotowanie:
  • odlać pół kubka mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka umieścić w rondlu z 2 łyżkami cukru i zagotować. Do gotującego mleka wlewać strużką wymieszany proszek budyniowy cały czas mieszając trzepaczką balonową. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zestawić z ognia. Przykryć folią spożywczą w "kontakcie", by nie powstał kożuch. Odstawić do wystygnięcia
  • masło wyciągnąć z lodówki odpowiednio wcześnie, by zmiękło, następnie utrzeć na puch z 2 łyżkam cukru
  • do utartego masła, cały czas miksując dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Następną łyżkę dodawać po dokładnym wmieszaniu poprzedniej. Budyń musi być dobrze wystudzony (ale nie zimny), bo ciepły rozpuści masło i krem się nie ubije
  • na koniec wmiksować alkohol. Dodatek alkoholu znacząco podnosi smakowitość kremu

Ważne: aby krem się nie zważył należy przestrzegać temperatury łączonych składników
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Prosty krem budyniowy do tortów i nie tylko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Deser budyniowy z piernikami

Deser budyniowy z piernikami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Deser z tapioki
1

Deser z tapioki

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Budyniowe cappuccino
3

Budyniowe cappuccino

figmara figmara
figowe smaki

1147.Masa kaimakowa
16

1147.Masa kaimakowa

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Karpatka
1

Karpatka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Snikers
1

Snikers

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Czekoladki walentynkowe z borówkami
1

Czekoladki walentynkowe z boró…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Walentynkowa gruszka w czerwonym winie
1

Walentynkowa gruszka w czerwon…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rafaello z kaszy jaglanej z pistacjami
2

Rafaello z kaszy jaglanej z pi…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Kisiel z malinami
1

Kisiel z malinami

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Waniliowy budyń z tapioki - wegański
1

Waniliowy budyń z tapioki - we…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Batoniki proteinowe z kakao i masłem orzechowym, słodzone stewią

Batoniki proteinowe z kakao i…

Tyna Tyna
In cooking we trust