Tort a'la banoffee

Tort a'la banoffee

Zdjęcie - Tort a'la banoffee - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Pyszny, nie za słodki, rewelacyjny. Taki jest ten torcik. Idealny na każdą okazję, u nas był na urodziny syna. Robi się go bardzo sprawnie. Pomysł na niego znalazłam na blogu kwestia smaku, ale zrobiłam bardziej po swojemu. Masa to serki mascarpone i śmietanka kremówka (często wykorzystuję takie połączenie i potem dodaję tylko jakiś dodatek, który da nam konkretny smak, do tego dodałam 200 g masy kajmakowej. Jeśli lubicie wersję ciast bardzo słodkich, to możecie dodać całą puszkę, do tego mąż zażyczył sobie dżem, żeby przełamać słodycz. Do tego banany i wierzch polewa z gorzkiej czekolady. Torcik naprawdę super, polecam. Przepis na biszkopt znalazłam tutaj (klik) wychodzi naprawdę super. Polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki na biszkopt tortownica 26 cm:

  • 7 jajek L
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody


1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na wysokich obrotach ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder. Jak masa jest szklista dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.
2. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek przesiewamy przez sitko, po jednej łyżce dodajemy do masy i albo tak jak ja miksujemy na najniższych obrotach, albo jak kto woli mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy wodę.
3. Spód tortownicy wykładamy papierem i tylko ten papier smarujemy delikatnie masłem, żeby ciasto ładnie nam odeszło od papierka. Boków nie smarujemy niczym.
4 Pieczemy w 170 stopniach, funkcja góra - dół około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone. Po wyjęciu rzucamy upieczonym biszkoptem i tortownicą na blat lub podłogę (spuszczamy z wysokości około 40 cm). Studzimy, po ostudzeniu przecinamy na 3 blaty.

Masa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g śmietanki 30 %
  • 200 g masy kajmakowej (można więcej)


Dodatkowo:

  • 260 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 4-5 bananów
  • do nasączenia alkohol typu amaretto, napar kawy lub tak jak u mnie ze względu na dzieci woda z cytryną i odrobiną cukru
  • sok z cytryny


Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 6-8 łyżek mleka
  • 20 g masła


1. Dolny blat tortu nasączamy ciepłą wodą z sokiem z cytryny i cukrem (do ciepłej wody dodajemy 1/3 łyżeczki cukru, mieszamy żeby się rozpuścił i dodajemy kilka kropli soku z cytryny).
2. W misie miksera ubijamy śmietankę 30 %, jak będzie ubita dodajemy serki mascarpone i masę kajmakową. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Odrobiną masy smarujemy blat.
3. Banany obieramy i kroimy w plastry o grubości 1 - 1,5 cm i skraplamy je sokiem z cytryny, żeby nam nie ciemniały. Tak przygotowane banany układamy ciasno koło siebie na masie.
4. Na banany wykładamy teraz już więcej masy, masę nakrywamy blatem ciasta, które nasączamy i rozsmarowujemy na nim dżem porzeczkowy, na dżem dajemy pozostałą masę kajmakową i całość nakrywamy ostatnim blatem ciasta.
5. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem masła i mleka. Lekko studzimy i polewamy wierzch tortu. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. U mnie tort stał całą noc :-) Smacznego :-)

Przełożenie: blat ciasta (nasączamy) - cienka warstwa kremu - banany - krem (teraz już więcej) - blat (nasączamy) - dżem porzeczkowy - krem - blat ciasta - polewa

Zdjęcie - Tort a'la banoffee - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort a'la banoffee - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort a'la banoffee - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów