Polędwiczki stir-fry z limonką i nerkowcami
Pospiesznie informuję, że przeżyliśmy atak zimy. Podobnie jak upał w trakcie irlandzkiego lata, tak i mróz w trakcie zimy trwa tutaj zaledwie kilka dni. Wystarczająco długo, by zapowiadający zmianę pogody wiatr pozrywał linie wysokiego napięcia i zostawił połowę hrabstwa bez prądu w sobotni wieczór. Potem jeszcze śnieżna niespodzianka. Co prawda we wsi białego puchu nie było jakoś spektakularnie dużo, ale wystarczająco, by dzieci w szkole w czasie przerwy miały czym stoczyć bitwę na śnieżki.
Za to Benbulben pokrył się grubą warstwą i wygladał niczym spódnica panny młodej. Kto miał tylko czas, ruszał w głąb lądu, gdzie śniegu było znacznie więcej, by nacieszyć się tym fenomenem. Kto się bał, ten barykadował się w domu wraz z całą rodziną i próbował dodać sobie animuszu gorącą whiskey. A w mediach społecznościowych wszyscy aktywni użytkownicy sypali całymi garściami zdjęć ośnieżonych gór, samochodów i dachów. I to wszystko w sytuacji, gdy większość z nas miała nadzieję, że wiosna czeka już za rogiem. Przecież zakwitły już przebiśniegi, pierwiosnki, krokusy i żonkile, a tu taki klops.
Skoro za oknem zielona wyspa coś niecoś biaława, zielone zrobiłam na obiad. Zielone cebulki, kapusta i limonki w towarzystwie kiełków fasoli i nerkowców to dobry przepis na polędwiczki stir-fry, czyli „smaż i mieszaj” na niewielkiej ilości tłuszczu. Szybko, smacznie i w wiosennym kolorze. Lepszej zachęty nie potrzeba!
POLĘDWICZKI STIR-FRY Z LIMONKĄ I NERKOWCAMI
- 600 g poledwiczki wieprzowej
- 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej o obniżonej zawartości soli)
- 2 limonki
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 2 pęczki zielonej cebulki
- 1 puszka/słoik (ok. 400 g) lub 1 paczka świeżych (ok. 280 g) kiełków fasoli mung
- 1 główka kapusty stożkowej (ok. 300 g)
- 75 g nerkowców
- 300 g ryżu basmati
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błonek i kroimy w paseczki. Wkładamy do miski i zalewamy marynatą zrobioną z 2 łyżek sosu sojowego oraz soku i skórki otartej z 1 ½ limonki. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy. Pozostałą połówkę limonki kroimy w cząstki i odkładamy na bok.
Zielone cebulki oczyszczamy i kroimy na kawałki (ok. 5 cm). Kapustę szatkujemy, a orzechy siekamy niezbyt drobno. Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu i obsmażamy cebulke przez ok. 2 minuty. Przekładamy na talerz wyłożony papierem kuchennym.
W rondelku gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu. Patelnię ponownie wstawiamy na kuchenkę, przekładamy na nią zamarynowane mięso (wraz z marynatą) i smażymy przez 4-5 minut, do momentu, aż będzie niemal usmażone. Wtedy dodajemy kapustę, kiełki fasoli mung (jeśli z puszki/słoika, trzeba je odcedzić) oraz nerkowce. Całość smażymy jeszcze 3 minuty, aż mięso bedzie w pełni ugotowane, a następnie dodajemy odsączoną z tłuszczu zieloną cebulkę i mieszamy.
Podajemy od razu z ugotowanym ryżem i cząstką limonki. Ewentualnie doprawiamy pieprzem.
(przepis z moimi zmianami wg „Good Food” November 2015)Advertisements