Zupa tom yum z kurczakiem i grzybami

Zupa tom yum z kurczakiem i grzybami
Zdjęcie - Zupa tom yum z kurczakiem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa tom yum z kurczakiem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa tom yum z kurczakiem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa tom yum z kurczakiem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa tom yum z kurczakiem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 350 g mieszanki grzybów azjatyckich (świeżych lub mrożonych)
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 200 g pomidorów z puszki, krojonych
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 45 g pasty tom yum
  • 30 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 10-15 ml sosu rybnego
  • sok z ½ limonki
Przygotowanie

Na Kujawskim podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Po chwili dodajemy grzyby i przesmażamy.


Dodajemy pastę tom yum i pomidory. Ponownie przesmażamy.


Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 5 minut.


Dodajemy sos rybny i mleczko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia.


Doprawiamy sokiem z limonki.


Makaron zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut. 

Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.


Na talerzach układamy makaron i zalewamy gorącą zupą.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów