Walentynkowa gruszka w czerwonym winie

Nie dość, że ma piękny czerwony kolor (miłości!), to jeszcze skąpana jest w winie i pachnie rozgrzewającymi przyprawami. To wszystko sprawia, że gruszka gotowana w czerwonym winie jest wprost idealnym deserem na Walentynki.

Zdjęcie - Walentynkowa gruszka w czerwonym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gruszka w winie jest nie tylko pyszna, ale dodatkowo to ten typ deseru, który z powodzeniem przygotujecie dzień, a nawet dwa wcześniej (powiem więcej, najlepiej zrobić go poprzedniego wieczoru i spokojnie pozwolić gruszce przez całą noc „pić” wino, w której się gotowała- tym samym zyska więcej smaku i piękny, głęboki, rubinowy kolor).

Zdjęcie - Walentynkowa gruszka w czerwonym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Drogą prób i błędów zauważyłam także, że warto do wina, w którym gotujemy gruszkę, dodać łyżkę/dwie koncentratu buraczanego (takiego jak do barszczu). Nie zmienia on smaku deseru, a gwarantuje, że owoc będzie miał piękny kolor.

Zdjęcie - Walentynkowa gruszka w czerwonym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gruszkę podawać można na zimno, lub podgrzaną. Doskonale komponuje się w zestawie z lodami waniliowymi.

Zdjęcie - Walentynkowa gruszka w czerwonym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I ostatnia rada- z płynu powstałego po gotowaniu gruszki odlewam ok 1/2-1 szklankę, słodzę go i gotuję kilka minut na dużym ogniu, na patelni. Sos pięknie zgęstnieje i stanie się wspaniałą polewą do deseru.

Składniki:
  • gruszka - 2 szt (twarde)
  • wino czerwone - 1/2 litra, może być słodkie
  • przyprawy - ziarno kardamonu (lub duża szcypta), laska cynaminu, 4 goździki
  • cukier - ok. 3 łyżki (+ ewentualnie do zagęszczenia sosu)
  • koncntrat buraczany - 2 łyżki, opcjonalnie
  • do podania - lody waniliowe, opcjonalnie
Przygotowanie:

Gruszki obierz ze skórki, przetnij wzdłuż na pół i delikatnie wykrój gniazda nasienne.

Gruszki włóż do rondelka, zalej winem, dodaj cukier, cynamon, kardamon i goździki (plus koncentrat buraczany, jeśli używasz- patrz uwagi w treści postu). Gotuj ok. 20 minut, wyłącz i pozostaw owoce w winie na kilka godzin (będą miały intensywniejszy smak i kolor).

Owoc podawaj schłodzone lub podgrzane, świetnie smakują w zestawie z lodami waniliowymi.

Jeśli chcesz, odlej szklankę wina z zalewy. Wlej na patelnię, dodaj ok. 4 łyżki cukru i gotuj na dużym ogniu, by płyn odparował, a uzyskasz gęsty, aromatyczny syrop- idealny do polania całego deseru.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy