Rafaello z kaszy jaglanej z pistacjami
Po tym jak pokazałam Wam kiedyś przepis na pyszne bakaliowe praliny prosiliście mnie w komentarzach o jakąś zdrową alternatywę dla znanych i lubianych kulek rafaello.
I oto jest!
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kokosowe pralinki z chrupiącymi pistacjami.
Dietetyczne, zdrowe i niesamowicie smaczne!
Są świetnym pomysłem na słodką przekąskę w środku dnia albo deser do popołudniowej kawki.
Gwarantuję , ze posmakują nawet największym łasuchom!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* kasza jaglana ( sucha ) – 1 szkl
* mleko kokosowe – 2 szkl
* woda – 1 szkl
* daktyle suszone – 1 garść
* wiórki kokosowe – 1 szkl
* do posłodzenia syrop z agawy, ksylitol lub mód – do smaku
* sok z cytryny – 1 łyka
* pistacje zielone – 1 duża garść
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wypłukaną kaszę jaglaną zalewamy mlekiem kokosowym oraz wodą.
Dodajemy posiekane daktyle, 0,5 szklanki wiórków kokosowych oraz szczyptę soli.
Gotujemy aż kasza całkowicie wchłonie płyn.
Jeśli chcemy bardziej słodkie po ugotowaniu dodajemy wybrane przez siebie „słodzidło”, mieszamy.
Dodajemy sok z cytryny i blendujemy ( masa nie musi być idealnie gładka ).
Wrzucamy posiekane, podprażone kawałki zielonych pistacji i formujemy kulki.
Po uformowaniu chodzimy a następnie obtaczamy jeszcze delikatnie w podprażonym kokosie.
Smacznego!