Zawijaski z pastą serową
Szybkie do zrobienia, wyraziste i smaczne, a do tego ładnie prezentujące się na stole. Jestem fanką takich imprezowych przekąsek, a że mamy karnawał okazja do wykorzystania przepisu znajdzie się zapewne niejedna :)
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 opakowanie sera pleśniowego typu blue
- 1/2 opakowanie mascarpone
- 1 jajko
- 1 garstka kiełków
- 1-2 łyżka suszonego czosnku z pomidorami i bazylią (ew. ulubionych przypraw)
Ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Kroimy je na dwie części, tak aby uzyskać dwa długie i wąskie prostokąty.
Zwijamy każdy z nich osobno w rulon, a następnie rulon kroimy w plastry.
Ruloniki ciasta francuskiego kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zarumienienia w temp. ok. 200 st ok. 15 min.
Studzimy.
W tym czasie dokładnie mieszamy mascarpone z serkiem typu gorgonzola. Pastę wyciskamy na upieczone "ciasteczka" np. z woreczka strunowego.
Posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią i kiełkami
Smacznego :)
Czas wykonania ok. 1 h
Ilość porcji: dla ok. 8 osób
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 opakowanie sera pleśniowego typu blue
- 1/2 opakowanie mascarpone
- 1 jajko
- 1 garstka kiełków
- 1-2 łyżka suszonego czosnku z pomidorami i bazylią (ew. ulubionych przypraw)
Ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Kroimy je na dwie części, tak aby uzyskać dwa długie i wąskie prostokąty.
Zwijamy każdy z nich osobno w rulon, a następnie rulon kroimy w plastry.
Ruloniki ciasta francuskiego kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zarumienienia w temp. ok. 200 st ok. 15 min.
Studzimy.
W tym czasie dokładnie mieszamy mascarpone z serkiem typu gorgonzola. Pastę wyciskamy na upieczone "ciasteczka" np. z woreczka strunowego.
Posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią i kiełkami
Smacznego :)
Czas wykonania ok. 1 h
Ilość porcji: dla ok. 8 osób