Czekoladowy Dutch Baby z bananem i sosem czekoladowym
Pieczony naleśnik Dutch Baby zjemy na śniadanie lub jako deser.
Na jedną sztukę:
1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
2 jaja od zielononóżki
1/2 szklanki mleka bez laktozy
1 łyżka kakao
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru kokosowego
2 łyżki śmietanki kokosowej
6 kostek gorzkiej czekolady
orzechy pekan
banan
kilka listków melisy
Mąkę przesiać dodać resztę składników i wymieszać ciasto. Odstawić.
Patelnię wysmarować olejem. Rozgrzać piekarnik na 200 stopni C. Włożyć patelnię i kilka minut pozostawić aby się rozgrzała. Wyjąć i wlać ciasto. Włożyć ponownie patelnię do piekarnika i piec ok 20 minut.
Zagotować śmietankę i zdjąć z ognia, dodać pokruszone kostki czekolady. Wymieszać. Wypieczony naleśnik dekorować owocami i polać sosem czekoladowym. Posypać cukrem pudrem.