Chleb z dodatkami
Dawno temu zobaczyłam, a niedawno zrobiłam :)
Fajny sposób na pieczywo na spotkanie towarzyskie, czy piknik, chociaż zdecydowanie zyskuje, gdy spożywamy go wyciągniętego wprost z piekarnika. Chrupiąca skórka, ciągnący się ser, wyrazisty smak. Polecam, także jako danie w klimacie "zero waste" czyli czyścimy lodówkę (i chlebak) :)
Składniki:
- 1 chleb (nieduży)
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki ulubionych ziół
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki kujawski z czosnkiem (ew.)
- 1 mozzarella
- 5-6 plastrów sera żółtego
- 1/2 słoika pomidorów suszonych w zalewie
- 3-4 plastry boczku wędzonego
- ew. świeże zioła
Wykonanie:
Masło, olej, czosnek i zioła mieszamy na tzw. masełko czosnkowe
Sery i pomidory kroimy w kostkę i mieszamy.
Chleb kroimy tak jak w kromki, nie docinając skórki do końca (w kilku miejscach możemy wyciąć trochę miąższu chleba, aby nasz "farsz" zmieścił się bez problemu).
W pierwszej kolejności smarujemy kromki z każdej strony masłem czosnkowym. Dalszym krokiem jest dodanie masy serowej z pomidorami pomiędzy kromki.
Na koniec można delikatnie przeciąć chleb wraz z farszem wzdłuż bochenka i włożyć tam plastry boczku.
Chleb pieczemy ok. 20-30 min w temperaturze ok. 180 stopni. Oczywiście pilnujemy, aby nie spaliła się skórka
Po upieczeniu możemy posypać swieżymi ziołami
Fajny sposób na pieczywo na spotkanie towarzyskie, czy piknik, chociaż zdecydowanie zyskuje, gdy spożywamy go wyciągniętego wprost z piekarnika. Chrupiąca skórka, ciągnący się ser, wyrazisty smak. Polecam, także jako danie w klimacie "zero waste" czyli czyścimy lodówkę (i chlebak) :)
Składniki:
- 1 chleb (nieduży)
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki ulubionych ziół
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki kujawski z czosnkiem (ew.)
- 1 mozzarella
- 5-6 plastrów sera żółtego
- 1/2 słoika pomidorów suszonych w zalewie
- 3-4 plastry boczku wędzonego
- ew. świeże zioła
Wykonanie:
Masło, olej, czosnek i zioła mieszamy na tzw. masełko czosnkowe
Sery i pomidory kroimy w kostkę i mieszamy.
Chleb kroimy tak jak w kromki, nie docinając skórki do końca (w kilku miejscach możemy wyciąć trochę miąższu chleba, aby nasz "farsz" zmieścił się bez problemu).
W pierwszej kolejności smarujemy kromki z każdej strony masłem czosnkowym. Dalszym krokiem jest dodanie masy serowej z pomidorami pomiędzy kromki.
Na koniec można delikatnie przeciąć chleb wraz z farszem wzdłuż bochenka i włożyć tam plastry boczku.
Chleb pieczemy ok. 20-30 min w temperaturze ok. 180 stopni. Oczywiście pilnujemy, aby nie spaliła się skórka
Po upieczeniu możemy posypać swieżymi ziołami