Indyk na kanapki pieczony z żurawiną i miodem
Dzień dobry :-) Dzisiaj mięsko na kanapki. Pyszny indyk w marynacie z miodem i dżemem żurawinowym. Do marynaty możecie dodać zwykły dżem lub taki z mnóstwem owoców w środku. Mięsko wychodzi bardzo delikatne i mięciutkie, no i smaczne przede wszystkim. Przepis pochodzi z książki "Smaczna kuchnia. Domowe wyroby". Musimy go tylko dwie godziny przed pieczeniem zamarynować. Polecam i miłej środy życzę :-)
Składniki:
- około 1 kg fileta z indyka
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki dżemu żurawinowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sok z cytryny
- 3/4 szklanki bulionu
- sól
- pieprz
- tymianek
1. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miseczki dajemy nasz czosnek, sól, pieprz i tymianek, mieszamy i nacieramy mieszanką mięso. Wkładamy na 2 godziny do lodówki.
2. Dżem żurawinowy mieszamy z miodek, kilkoma kroplami soku z cytryny i musztardą miodową. Glazura powinna być na tyle gęsta, żeby nie spływała z mięsa.
3. Mięso wyjąć z lodówki i przygotowaną glazurą go nasmarować (wierzch i boki). Przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać wcześniej przygotowanym bulionem.
4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy od 1,5 do 2 godzin. Mięso od czasu do czasu możemy podlać powstającym sosem. Mięso możemy podawać na ciepło i będzie na pewno świetne na kanapki :-)