Sernik gotowany z pierniczkami na biszkopcie
Na serniki zawsze mam ochotę i jeszcze na tej liście „sernikowych marzeń” sporo się znajduje!
Dziś przygotowałam dla Was przepis na sernik z pierniczkami, który jest fantastycznym pomysłem nie tylko na święta!
I nie jest to zwykły sernik, a sernik gotowany!
Jedliście kiedyś sernik gotowany?
Na blogu jest kilka przepisów!
Połączenie delikatnego, puszystego biszkoptu z kremową, waniliową, serową masą i słodkimi pierniczkami z marmoladą jest fantastycznym pomysłem na deser.
Idealnie smakuje z kubkiem ulubionej kawy!
Ps. i robi się błyskawicznie!
Spróbujcie i Wy!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 24 x 30 )
BISZKOPT:
* jajko rozm.M – 6 szt
* mąka pszenna – 6 czubatych łyżek
* cukier – 6 łyżek
MASA SEROWA:
* ser biały 3 x mielony ( wiaderkowy dobrej jakości ) – 1 kg
* masło – 250 g
* jajko rozm M. – 3 szt
* cukier – 240 g
* wanilia ( ziarna lub esencja lub cukier z wanilią ) – do smaku
* budyń waniliowy – 2 op
DODATKOWO:
* pierniczki z marmoladą w ulubionym kształcie
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec łyżka po łyżce wsypujemy cukier.
Doajemy po jednym żółtku, a następnie wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką ( ma być delikatnie, ale dokładnie ).
Pieczemy ok. 35-40 minut w 170C.
Po upieczeniu rzucamy o podłogę, studzimy na kratce, przecinamy na 2 blaty.
MASA SEROWA:
Do dużego garnka wkładamy ser, masło, cukier, jajka oraz wanilię ( ziarna, esencję lub cukier z wanilią ).
Podgrzewamy cały czas mieszając.
Gdy składniki się połącza wsypujemy budyń i energicznie mieszamy gotując do momentu, aż masa zgęstnieje.
Odstawiamy do wystudzenia mieszając co jakiś czas.
CAŁOŚĆ:
Na spód blachy układamy wystudzony biszkoptowy blat, rozsmarowujemy ok. 1/3 masy serowej.
Na masie układamy pierniczki. Na pierniczki wykładamy resztę masy serowej.
Przykrywamy drugim biszkoptem, delikatnie dociskamy, wstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!