Pasta z łososia (na Sylwestra i imprezę)

Pasta z łososia (na Sylwestra i imprezę)

Zdjęcie - Pasta z łososia (na Sylwestra i imprezę) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wychodzę z założenia, że na imprezach trzeba się bawić, a nie stać w kuchni, dlatego świetnie sprawdzają się wszystkie przekąski, które można po prostu postawić przed gośćmi i się nimi najadać, zamiast podgrzewać, smażyć i tracić czas przy patelni:)

Zdjęcie - Pasta z łososia (na Sylwestra i imprezę) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś pasta z dwóch rodzajów łososia: świeżego filetu i ryby wędzonej. Ja napełniłam nią małe foremki do tartaletek, ale możecie przygotować po prostu grzanki. Zwieńczeniem każdej porcji niech będzie łyżeczka kawioru- od razu otrzymamy bardziej odświętną wersję tej przekąski.

Zdjęcie - Pasta z łososia (na Sylwestra i imprezę) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pastę z powodzeniem przygotować możecie dzień przed przyjęciem i przechować pod przykryciem w lodówce.

Zdjęcie - Pasta z łososia (na Sylwestra i imprezę) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • łosoś - 200 g filet
  • łosoś wędzony - 100 g
  • szczypior - 2 posiekane łyżki
  • koperek - 2 posiekane łyżki
  • sok z cytryny, sól, pieprz - do smaku
  • śmietanka kremówka - 1/3 szklanki
  • oliwa - 2 łyżki
  • kawior, grzanki, tartoletki, gałązki koperku - do podania
Przygotowanie:

Filet z łososia dopraw solą i pieprzem, usmaż na oliwie i ostudź.

Schłodzoną rybę zmiksuj na gładki krem ze śmietanką kremówką, koperkiem i szczypiorem.

Dodaj drobno posiekanego wędzonego łososia. Wymieszaj, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Pastę podawaj na tartaletach lub grzankach, z porcją kawioru i gałązką koperku na wierzchu.

Kategorie przepisów