Pasta z łososia (na Sylwestra i imprezę)
Wychodzę z założenia, że na imprezach trzeba się bawić, a nie stać w kuchni, dlatego świetnie sprawdzają się wszystkie przekąski, które można po prostu postawić przed gośćmi i się nimi najadać, zamiast podgrzewać, smażyć i tracić czas przy patelni:)
Dziś pasta z dwóch rodzajów łososia: świeżego filetu i ryby wędzonej. Ja napełniłam nią małe foremki do tartaletek, ale możecie przygotować po prostu grzanki. Zwieńczeniem każdej porcji niech będzie łyżeczka kawioru- od razu otrzymamy bardziej odświętną wersję tej przekąski.
Pastę z powodzeniem przygotować możecie dzień przed przyjęciem i przechować pod przykryciem w lodówce.
Składniki:- łosoś - 200 g filet
- łosoś wędzony - 100 g
- szczypior - 2 posiekane łyżki
- koperek - 2 posiekane łyżki
- sok z cytryny, sól, pieprz - do smaku
- śmietanka kremówka - 1/3 szklanki
- oliwa - 2 łyżki
- kawior, grzanki, tartoletki, gałązki koperku - do podania
Filet z łososia dopraw solą i pieprzem, usmaż na oliwie i ostudź.
Schłodzoną rybę zmiksuj na gładki krem ze śmietanką kremówką, koperkiem i szczypiorem.
Dodaj drobno posiekanego wędzonego łososia. Wymieszaj, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Pastę podawaj na tartaletach lub grzankach, z porcją kawioru i gałązką koperku na wierzchu.