Sernik z kaszą manną i rodzynkami
Tegoroczny hit świąteczny !
Puszysty, rozpływający się w ustach sernik z delikatnie wyczuwalną kaszą manną i rodzynkami …
Przepis na masę serową z grysikiem znalazłam na blogu: „Z cukrem pudrem”, na którym znajdziecie przepisy na inne cudowne i oryginalne wypieki !
SKŁADNIKI:MASA SEROWA: 1,5 kg sera białego (ja użyłam 1 kg sera z wiaderka i 500 g sera białego
wiejskiego zmielonego) 1 szkl. cukru 3-4 łyżki cukru waniliowego (w zależności jak słodki sernik lubicie) 1 szkl. kaszy manny 250 g masła 8 jajek 2 garści rodzynek CIASTO KRUCHE 3 szklanki mąki pszennej (450g) 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 250 g margaryny (lub masła) 50 g smalcu 5 żółtek Szczypta soli Do miski (lub na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy kawałki margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy na chwilę do lodówki. SERNIK:
Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki (ważne, żeby ser i jajka miały temp. pokojową). Jeśli używacie sera białego w kostce, wcześniej zależy go zmielić w mikserze albo maszynce do mięsa. Rodzynki namaczamy (zalewamy wrzątkiem), odcedzamy. Posypujemy mąką i
mieszamy. Masło podgrzewamy do roztopienia. Zostawiamy do przestygnięcia.
8 żółtek i 3 białka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce sera cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodajemy przestudzone masło. Na koniec dodajemy kaszę mannę i miksujemy do połączenia się składników. Pozostałe 3 białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Wsypujemy przygotowane wcześniej rodzynki. Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. (góra-dół).
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Kruche ciasto ugniatamy dłońmi na dnie. Następnie wylewamy masę serową. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po ok. 30-35 min. zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 30 min.
drzwiczkach. ****Gotowy sernik posypałam cukrem pudrem, można również polać białą lub ciemną polewą