Sernik dyniowy na spodzie z Oreo
Cześć,
Zapraszam Was na mój ulubiony typ ciasta, tym razem w prawie bezglutenowym (pomijając spód) wydaniu – sernik dyniowy na spodzie z Oreo.
Inspiracja zaczerpnięta z niezawodnej Kwestii smaku.
Składniki:
- 300 gram ciasteczek Oreo (dwa niecałe duże opakowania),
- 70 gram masła,
- 350 gram purée z dyni (wskazówki jak je zrobić znajdziecie tutaj),
- 1 kg twarogu na sernik,
- 250 gram serka mascarpone,
- skórka starta z jednej pomarańczy lub kilka kropel olejku pomarańczowego,
- 100 gram cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 budyń waniliowy,
- 3 jajka,
- 50 gram białej czekolady,
- 3 płaskie łyżki jogurtu naturalnego.
Making-off:
- Przygotowujemy purée z dyni. Mieszamy je mikserem z twarogiem, skórką z pomarańczy oraz serkiem mascarpone.
- Do masy dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń oraz jajka i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasteczka Oreo przepołowiamy, usuwamy nadzienie. Możemy albo rozgnieść je wałkiem zawinięte w papier śniadaniowy albo zmielić w młynku do kawy. Dodajemy do nich roztopione masło. Możemy je zmiksować lub dokładnie wymieszać. Układamy z nich spód w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładanie przyklepujemy łyżeczką aby spód był zwarty i równy.
- Masę serową wykładamy na spód z ciasteczek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu, tylko góra-dół) przez około godzinę. Po wystudzeniu, ciasto przechowujemy w lodówce.
- Polewę tworzymy roztapiając czekoladę w garnuszku i dodając powoli jogurt. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Możemy w całości pokryć nią sernik lub uformować wzorki.
Smacznego!
Gosia