Sernik dyniowy na spodzie z Oreo

Sernik dyniowy na spodzie z Oreo

Cześć,

Zapraszam Was na mój ulubiony typ ciasta, tym razem w prawie bezglutenowym (pomijając spód) wydaniu – sernik dyniowy na spodzie z Oreo.

Zdjęcie - Sernik dyniowy na spodzie z Oreo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja zaczerpnięta z niezawodnej Kwestii smaku.

Składniki:

  • 300 gram ciasteczek Oreo (dwa niecałe duże opakowania),
  • 70 gram masła,
  • 350 gram purée z dyni (wskazówki jak je zrobić znajdziecie tutaj),
  • 1 kg twarogu na sernik,
  • 250 gram serka mascarpone,
  • skórka starta z jednej pomarańczy lub kilka kropel olejku pomarańczowego,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 3 jajka,
  • 50 gram białej czekolady,
  • 3 płaskie łyżki jogurtu naturalnego.

Zdjęcie - Sernik dyniowy na spodzie z Oreo - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik dyniowy na spodzie z Oreo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-off:

  • Przygotowujemy purée z dyni. Mieszamy je mikserem z twarogiem, skórką z pomarańczy oraz serkiem mascarpone.
  • Do masy dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń oraz jajka i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Ciasteczka Oreo przepołowiamy, usuwamy nadzienie. Możemy albo rozgnieść je wałkiem zawinięte w papier śniadaniowy albo zmielić w młynku do kawy. Dodajemy do nich roztopione masło. Możemy je zmiksować lub dokładnie wymieszać. Układamy z nich spód w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładanie przyklepujemy łyżeczką aby spód był zwarty i równy.
  • Masę serową wykładamy na spód z ciasteczek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu, tylko góra-dół) przez około godzinę. Po wystudzeniu, ciasto przechowujemy w lodówce.
  • Polewę tworzymy roztapiając czekoladę w garnuszku i dodając powoli jogurt. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.  Możemy w całości pokryć nią sernik lub uformować wzorki.

Smacznego!

Gosia

Kategorie przepisów