Bagietki na zaczynie z żurawiną i orzechami
Mam nadzieję, że Wasze święta są wyjątkowo smakowite! Jakie pieczywo najbardziej lubicie na świąteczne śniadanie? Ja w tym roku upiekłam bagietki na zaczynie z żurawiną i orzechami.
Czas całkowity: 11 godz 25 min
Czas wyrastania: 11 godz
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- letnia woda - 250 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- suszonych drożdży instant - 2 g
- mąki pszennej typ 650 + szczypta suszonych drożdży instant + 100 ml letniej wody (zaczyn) - 100 g
- suszonej żurawiny - 50 g
- orzechów włoskich - 50 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy 100 g mąki, dodajemy szczyptę soli i wlewamy letnią wodę. Mieszamy krótko, przykrywam i odstawiamy na ok. 8 godzin.
2. Łączymy mąkę z wcześniej przygotowanym zaczynem, żurawiną, posiekanymi orzechami, drożdżami, solą. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy mikserem przez ok. 5 godzin.
3. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na dwie godziny.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Formujemy bagietkę lub dzielimy na dwie części i formujemy dwie mniejsze bagietki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, z boki układamy wałeczki ze ściereczek, aby bagietka nie rozjechała się na boki. Przykrywamy na godzinę.
5. Bagietki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni metodą góra-dół przez 25 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Upieczone bagietki serwujemy ze Smakowitą 4 ziarna.