Bagietki na zaczynie z żurawiną i orzechami

Zdjęcie - Bagietki na zaczynie z żurawiną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam nadzieję, że Wasze święta są wyjątkowo smakowite! Jakie pieczywo najbardziej lubicie na świąteczne śniadanie? Ja w tym roku upiekłam bagietki na zaczynie z żurawiną i orzechami.

Czas całkowity: 11 godz 25 min
Czas wyrastania: 11 godz
Czas wypieku: 25 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 400 g
  2. letnia woda - 250 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. suszonych drożdży instant - 2 g
  5. mąki pszennej typ 650 + szczypta suszonych drożdży instant + 100 ml letniej wody (zaczyn) - 100 g
  6. suszonej żurawiny - 50 g
  7. orzechów włoskich - 50 g

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy 100 g mąki, dodajemy szczyptę soli i wlewamy letnią wodę. Mieszamy krótko, przykrywam i odstawiamy na ok. 8 godzin.
2. Łączymy mąkę z wcześniej przygotowanym zaczynem, żurawiną, posiekanymi orzechami, drożdżami, solą. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy mikserem przez ok. 5 godzin.
3. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na dwie godziny.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Formujemy bagietkę lub dzielimy na dwie części i formujemy dwie mniejsze bagietki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, z boki układamy wałeczki ze ściereczek, aby bagietka nie rozjechała się na boki. Przykrywamy na godzinę.
5. Bagietki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni metodą góra-dół przez 25 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Upieczone bagietki serwujemy ze Smakowitą 4 ziarna.

Zdjęcie - Bagietki na zaczynie z żurawiną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bagietki na zaczynie z żurawiną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bagietki na zaczynie z żurawiną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bagietki na zaczynie z żurawiną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bagietki na zaczynie z żurawiną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Lodowiec

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babeczki jogurtowe z borówkami

Babeczki jogurtowe z borówkami

food² food²
Food Square

Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką

Lekkie muffinki z malinami i c…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Letnie ciasto z owocami (i bez miksera)

Letnie ciasto z owocami (i bez…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sok agrestowy i porzeczkowy z sokownika

Sok agrestowy i porzeczkowy z…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Pralinki kokosowe z nadzieniem sezamowym (bez cukru)
1

Pralinki kokosowe z nadzieniem…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Malingtony
1

Malingtony

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sałatka z sałaty lodowej z fetą i żurawiną
2

Sałatka z sałaty lodowej z fet…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Surówka z selera (z orzechami i rodzynkami)
1

Surówka z selera (z orzechami…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Surówka z roszponką, szparagami i pomidorkami koktajlowymi
2

Surówka z roszponką, szparagam…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą
1

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square