Pasta z buraka i słonecznika
Zacznijmy zdrowo z pozytywnym nastawieniem !
BURAKI:
źródło kwasu foliowego, witamin B6, B12, A i C, a także żelaza, wapnia, magnezu i potasu
SŁONECZNIK:
bogaty w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz A i D oraz cynk, żelazo, potas i wapń.
Prawdziwa bomba odżywcza wspierająca odporność i układ krwionośny (polecana również w okresie przeziębieniowym) 💪
SKŁADNIKI:
3-4 buraki
1 kopiata łyżka słonecznika
2-3 łyżki gęstego jogurtu
sól, pieprz do smaku
SPOSÓB WYKONANIA :
Buraki kroimy w ćwiartki, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20-25 min. Przestudzone buraki obieramy i wrzucamy do blendera. Dodajemy 2-3 łyżki gęstego jogurtu, kopiatą łyżkę słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem.