Schab pieczony w miodzie

Zdjęcie - Schab pieczony w miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Schab pieczony w miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 1½ kg schabu,
  • około 10 suszonych śliwek,
  • około 10 suszonych moreli,
  • 4 łyżki miodu,
  • olej do obsmażenia.

Marynata:

  • 3 łyżki oleju,
  • 4 goździki,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • łyżka majeranku,
  • 8 ziaren czarnego pieprzu,
  • sól (wg uznania).


Zdjęcie - Schab pieczony w miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Mięso z tego przepisu wychodzi aromatyczne, soczyste, rozpływające się w ustach oraz z delikatną nutą słodyczy, którą zyskuje dzięki zastosowaniu miodu podczas pieczenia. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jako danie obiadowe, jak i na zimno - jako wędlina na kanapki.

Schab dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Nożem z długim, cienkim ostrzem, zrobić w środku mięsa dwa nacięcia. Następnie nacięcia należy poszerzyć za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Do środka jednego z otworów włożyć śliwki, a do drugiego morele.
Teraz należy przygotować marynatę.
W moździerzu dokładnie rozetrzeć goździki, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Przesypać do miseczki. Dodać sól, majeranek i olej. Dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie mięso z każdej strony. Owinąć schab w folię spożywczą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć mięso i ogrzać je do temperatury pokojowej.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab ze wszystkich stron. Przygotować rękaw do pieczenia. Przełożyć do niego obsmażone mięso. Dodać miód. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C (grzanie góra-dół) na około 1,5 godziny.
Upieczone mięso wyciągnąć z worka i odłożyć na chwilę na desce. Smacznego.

Przepisy z tych kategorii

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami
1

Pasztet z kaparami i suszonymi…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bacon jam, czyli amerykański „dżem z boczku”
1

Bacon jam, czyli amerykański „…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Najlepszy schab – do kanapek i obiadu
3

Najlepszy schab – do kanapek i…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Boczek gotowany
1

Boczek gotowany

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szynka pieczona w winie z żurawiną

Szynka pieczona w winie z żura…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Pieczona pierś z indyka na kanapki

Pieczona pierś z indyka na kan…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Kaczka z purée z kalafiora i kaszą bulgur
1

Kaczka z purée z kalafiora i k…

food² food²
Food Square

Kotlety mielone z papryką i natką pietruszki
2

Kotlety mielone z papryką i na…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z kurczakiem z sosem musztardowo-miodowym
2

Sałatka z kurczakiem z sosem m…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Filety kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem
3

Filety kurczaka w sosie z marc…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Gulasz drobiowy z piersi kurczaka
2

Gulasz drobiowy z piersi kurcz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami
1

Pasztet z kaparami i suszonymi…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy