Bezglutenowy pasztet wegetariański nie tylko od Święta
Cześć,
Tym razem gratka dla wegetarian oraz osób, które unikają glutenu. Pomimo bycia zdeklarowanym mięsożercą, polecam to danie szczególnie jako smaczną odmianę w mięsnej diecie. Zapraszam Was na bezglutenowy pasztet wegetariański.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga Kwestia smaku.
Składniki (na dwie małe formy keksowe):
- 500 gram marchewki,
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej,
- 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy,
- 250 gram ciecierzycy z puszki,
- 1 cebula,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 650 ml bulionu warzywnego.
- 2 jajka,
- łyżka startego imbiru,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki.
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- sól,
- pieprz.
Making-off:
- Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie w garnku. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, imbir oraz pokrojoną w półksiężyce marchewkę. Smażymy około 3 minuty. Dolewamy 250 ml bulionu i gotujemy przez kwadrans.
- Następnie dolewamy resztę bulionu. Dodajemy soczewicę, kaszę jaglaną, sól, pieprz, papryki, kurkumę. Gotujemy około 20 minut aż składniki będą miękkie.
- Ciecierzycę odsączamy i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy wystudzoną mieszankę warzyw. Całość miksujemy blenderem.
- W miseczce roztrzepujemy jajka. Dodajemy je do masy i łączymy razem mieszając łyżką. Masę przekładamy do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Gosia