Bezglutenowy pasztet wegetariański nie tylko od Święta

Bezglutenowy pasztet wegetariański nie tylko od Święta

Cześć,

Tym razem gratka dla wegetarian oraz osób, które unikają glutenu. Pomimo bycia zdeklarowanym mięsożercą, polecam to danie szczególnie jako smaczną odmianę w mięsnej diecie. Zapraszam Was na bezglutenowy pasztet wegetariański.

Inspiracja zaczerpnięta z bloga Kwestia smaku.

Zdjęcie - Bezglutenowy pasztet wegetariański nie tylko od Święta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na dwie małe formy keksowe):

  • 500 gram marchewki,
  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy,
  • 250 gram ciecierzycy z puszki,
  • 1 cebula,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 650 ml bulionu warzywnego.
  • 2 jajka,
  • łyżka startego imbiru,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki.
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • sól,
  • pieprz.

Zdjęcie - Bezglutenowy pasztet wegetariański nie tylko od Święta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-off:

  • Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie w garnku. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, imbir oraz pokrojoną w półksiężyce marchewkę. Smażymy około 3 minuty. Dolewamy 250 ml bulionu i gotujemy przez kwadrans.
  • Następnie dolewamy resztę bulionu. Dodajemy soczewicę, kaszę jaglaną, sól, pieprz, papryki, kurkumę. Gotujemy około 20 minut aż składniki będą miękkie.
  • Ciecierzycę odsączamy i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy wystudzoną mieszankę warzyw. Całość miksujemy blenderem.
  • W miseczce roztrzepujemy jajka. Dodajemy je do masy i łączymy razem mieszając łyżką. Masę przekładamy do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Gosia

Kategorie przepisów