Tort makowy z pomarańczami
Ten świąteczny tort makowy z bitą śmietaną, pomarańczami i polewą czekoladową - po raz pierwszy zobaczyłam i spróbowałam w Costa Coffee. Zaraz po tym postanowiłam, że muszę zrobić taki sam w domu :) Jednak przeglądając przepisy świąteczne zobaczyłam, że nie byłam pierwsza w tym postanowieniu. Zdecydowałam się więc, skorzystać z przepisu na stronie kwestiasmaku.com - i była to bardzo słuszna decyzja :) Torcik wyszedł przepyszny. Połączenie makowych blatów z pomarańczami i delikatnym kremem śmietanowym - to zestawienie idealne. Zastosowałam tylko niewielkie zmiany w nasączeniu i dekoracji tortu.
Składniki na blaty makowe:
- 850 g gotowej masy makowej (z bakaliami)
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 pomarańcze
- 1 galaretka pomarańczowa
- 500 ml śmietanki 36% (zimna)
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 szt. śmietan-fix
- około 5-6 łyżek likieru Amaretto
- 1/3 szklanki mocnej herbaty ekspresowej
- 100 g czekolady deserowej
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- gwiazdki z czekolady
- świeża pomarańcza
Zaczynamy od przygotowania blatów makowych. Jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ubić żółtka na puszysto, oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Masę makową wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Zmiksować z żółtkami, następnie delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Wyłożyć masę do 2 foremek o średnicy 24 cm (fot.1) lub jeśli mamy tylko jedną foremkę - wyłożyć połowę masy do tej jednej formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Można upiec jednocześnie 2 blaszki z ciastem lub jedną po drugiej. Dokładnie ostudzić.
Przygotować poncz do nasączenia blatów. Do gorącej herbaty (1/3 szklanki) wlać likier Amaretto. Wymieszać. Ostawić do całkowitego ostudzenia.
Pomarańcze obrać razem z białą częścią pod skórką. Wykroić cząstki pomarańczy pomiędzy błonkami. Najlepiej kroić pomarańcze bezpośrednio nad większym garnkiem, zbierając do niego sok (błonek nie dodawać). Cząstki pomarańczy podzielić na mniejsze kawałki. Gotować przez kilka minut co chwilę mieszając, do momentu aż zostanie tylko kilka łyżek soku. Odstawić z ognia, wsypać galaretkę w proszku i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić i schłodzić do usztywnienia. Śmietankę ubić na sztywno razem z mascarpone, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Pod koniec dodać stabilizator śmietany śmietan-fix.
Pierwszy blat makowy położyć na paterze, nasączyć połową ponczu, wyłożyć 1/3 kremu (fot.2), następnie pomarańcze (fot.3) i znów 1/3 kremu. Położyć drugi blat makowy, nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch i boki pokryć kremem. Wyrównać (fot.4). Wstawić do lodówki. Polać polewą czekoladową (roztopić połamaną na kosteczki czekoladę razem z olejem i masłem). Udekorować gwiazdkami z czekolady i świeżą pomarańczą. Przechowywać w lodówce.
Źródło: kwestiasmaku.com
drukuj przepis