Sero-makowiec najlepsze ciasto na święta

Chyba najlepszy sero-malowiec, jaki miałam okazję do tej pory spróbować. Ciasto serowe i makowe, jest bardzo delikatne i puszyste. Dodatkowo w makowcu, znajdziesz pokruszone migdały. Doskonałe ciasto kruche i polewa z gorzkiej czekolady dopełniają całości. Ciasto dość pracochłonne, dlatego warto wcześniej zaplanować pracę i masę makową przygotować dzień wcześniej. Bardzo polecam to ciasto również na sylwestrowe przyjęcia 🙂

Pięknych i Magicznych Świąt Dla Kochanych Czytelników i Fanów Bloga Napiecyku 😀

Zdjęcie - Sero-makowiec najlepsze ciasto na święta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto kruche

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 – 3 łyżki śmietany

Wszystkie sadniki na ciasto kruche ( oprócz śmietany ) daj do miseczki i dokładnie połącz. W razie potrzeby dodaj śmietanę. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto, daj do lodówki na 30 minut.

Składniki na masę makową

  • 2 pełne szkl. maku niebieskiego
  • 100 g. masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 łyżeczki esencji migdałowej
  • 1 szkl. sparzonych i obranych migdałów ( połowę odłóż do dekoracji )

Mak sparz wrzącą wodą, gotuj 2 minuty na bardzo małym ogniu i dokładnie osącz.

Ostudź mak i zmiel dwa razy w maszynce do mięsa. Dodaj rozpuszczone masło, jajka, cukier, esencję i grubo posiekane migdały. Wszystko dokładnie pomieszaj.

Składniki na masę serową

  • 1 kg. sera zmielonego z wiaderka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 duże jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 175 g masła

Masło rozcieraj z cukrem, najpierw stopniowo dodawaj żółtka, a następnie ser. Na koniec dodaj budyń i białka ubite na sztywną pianę. Wszystko pomieszaj krótko i delikatnie. Tylko do połączenia składników.

Blaszkę o wymiarach 30 x 24 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Dno foremki wylep ciastem kruchym. Na ciasto kruche wyłóż masę makową, na mak wyłóż masę serową. Wyrównaj powierzchnię.

Ciasto daj do nagrzanego piekarnika. Piecz około 60 minut w temp. 180 stopni. Wierzch powinien się przyrumienić.

Przygotuj polewę

110 ml słodkiej śmietanki podgrzej na małym ogniu i dodaj 100 g połamanej gorzkiej czekolady. Mieszaj do połączenia.

Gotowe ciasto udekoruj czekoladą i posyp grubo posiekanymi migdałami.

Ciasto przed podaniem można schłodzić 🙂 Smacznego 🙂

Zdjęcie - Sero-makowiec najlepsze ciasto na święta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z musem czekoladowym i wafelkami
1

Ciasto z musem czekoladowym i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chlebek bananowy z owocami leśnymi

Chlebek bananowy z owocami leś…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Magdalenki

Magdalenki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Galaretka z pigwy, z imbirem i kurkumą
1

Galaretka z pigwy, z imbirem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ziołowe bułeczki z przedziałkiem

Ziołowe bułeczki z przedziałki…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Cynamonowe ślimaki ze śliwkami
2

Cynamonowe ślimaki ze śliwkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Bezowy biały

Bezowy biały "makowiec"

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Rolada makowa z kremem cytrynowym w polewie z białej czekolady
1

Rolada makowa z kremem cytryno…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ślimaki drożdżowe z makiem

Ślimaki drożdżowe z makiem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem / makowiec inaczej
1

Odrywane drożdżowe bułeczki z…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Chałka nadziewana makiem
1

Chałka nadziewana makiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto makowe z kokosem

Ciasto makowe z kokosem

ilovebake ilovebake
I Love Bake