Sero-makowiec najlepsze ciasto na święta
Chyba najlepszy sero-malowiec, jaki miałam okazję do tej pory spróbować. Ciasto serowe i makowe, jest bardzo delikatne i puszyste. Dodatkowo w makowcu, znajdziesz pokruszone migdały. Doskonałe ciasto kruche i polewa z gorzkiej czekolady dopełniają całości. Ciasto dość pracochłonne, dlatego warto wcześniej zaplanować pracę i masę makową przygotować dzień wcześniej. Bardzo polecam to ciasto również na sylwestrowe przyjęcia ?
Pięknych i Magicznych Świąt Dla Kochanych Czytelników i Fanów Bloga Napiecyku ?
Składniki na ciasto kruche
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 – 3 łyżki śmietany
Wszystkie sadniki na ciasto kruche ( oprócz śmietany ) daj do miseczki i dokładnie połącz. W razie potrzeby dodaj śmietanę. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto, daj do lodówki na 30 minut.
Składniki na masę makową
- 2 pełne szkl. maku niebieskiego
- 100 g. masła
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 łyżeczki esencji migdałowej
- 1 szkl. sparzonych i obranych migdałów ( połowę odłóż do dekoracji )
Mak sparz wrzącą wodą, gotuj 2 minuty na bardzo małym ogniu i dokładnie osącz.
Ostudź mak i zmiel dwa razy w maszynce do mięsa. Dodaj rozpuszczone masło, jajka, cukier, esencję i grubo posiekane migdały. Wszystko dokładnie pomieszaj.
Składniki na masę serową
- 1 kg. sera zmielonego z wiaderka
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 duże jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 175 g masła
Masło rozcieraj z cukrem, najpierw stopniowo dodawaj żółtka, a następnie ser. Na koniec dodaj budyń i białka ubite na sztywną pianę. Wszystko pomieszaj krótko i delikatnie. Tylko do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 30 x 24 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Dno foremki wylep ciastem kruchym. Na ciasto kruche wyłóż masę makową, na mak wyłóż masę serową. Wyrównaj powierzchnię.
Ciasto daj do nagrzanego piekarnika. Piecz około 60 minut w temp. 180 stopni. Wierzch powinien się przyrumienić.
Przygotuj polewę
110 ml słodkiej śmietanki podgrzej na małym ogniu i dodaj 100 g połamanej gorzkiej czekolady. Mieszaj do połączenia.
Gotowe ciasto udekoruj czekoladą i posyp grubo posiekanymi migdałami.
Ciasto przed podaniem można schłodzić ? Smacznego ?