Sero-makowiec najlepsze ciasto na święta

Chyba najlepszy sero-malowiec, jaki miałam okazję do tej pory spróbować. Ciasto serowe i makowe, jest bardzo delikatne i puszyste. Dodatkowo w makowcu, znajdziesz pokruszone migdały. Doskonałe ciasto kruche i polewa z gorzkiej czekolady dopełniają całości. Ciasto dość pracochłonne, dlatego warto wcześniej zaplanować pracę i masę makową przygotować dzień wcześniej. Bardzo polecam to ciasto również na sylwestrowe przyjęcia 🙂

Pięknych i Magicznych Świąt Dla Kochanych Czytelników i Fanów Bloga Napiecyku 😀

Zdjęcie - Sero-makowiec najlepsze ciasto na święta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto kruche

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 – 3 łyżki śmietany

Wszystkie sadniki na ciasto kruche ( oprócz śmietany ) daj do miseczki i dokładnie połącz. W razie potrzeby dodaj śmietanę. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto, daj do lodówki na 30 minut.

Składniki na masę makową

  • 2 pełne szkl. maku niebieskiego
  • 100 g. masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 łyżeczki esencji migdałowej
  • 1 szkl. sparzonych i obranych migdałów ( połowę odłóż do dekoracji )

Mak sparz wrzącą wodą, gotuj 2 minuty na bardzo małym ogniu i dokładnie osącz.

Ostudź mak i zmiel dwa razy w maszynce do mięsa. Dodaj rozpuszczone masło, jajka, cukier, esencję i grubo posiekane migdały. Wszystko dokładnie pomieszaj.

Składniki na masę serową

  • 1 kg. sera zmielonego z wiaderka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 duże jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 175 g masła

Masło rozcieraj z cukrem, najpierw stopniowo dodawaj żółtka, a następnie ser. Na koniec dodaj budyń i białka ubite na sztywną pianę. Wszystko pomieszaj krótko i delikatnie. Tylko do połączenia składników.

Blaszkę o wymiarach 30 x 24 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Dno foremki wylep ciastem kruchym. Na ciasto kruche wyłóż masę makową, na mak wyłóż masę serową. Wyrównaj powierzchnię.

Ciasto daj do nagrzanego piekarnika. Piecz około 60 minut w temp. 180 stopni. Wierzch powinien się przyrumienić.

Przygotuj polewę

110 ml słodkiej śmietanki podgrzej na małym ogniu i dodaj 100 g połamanej gorzkiej czekolady. Mieszaj do połączenia.

Gotowe ciasto udekoruj czekoladą i posyp grubo posiekanymi migdałami.

Ciasto przed podaniem można schłodzić 🙂 Smacznego 🙂

Zdjęcie - Sero-makowiec najlepsze ciasto na święta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik gotowany z pierniczkami na biszkopcie
1

Sernik gotowany z pierniczkami…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Bagietki na zaczynie z żurawiną i orzechami
1

Bagietki na zaczynie z żurawin…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sernik dyniowy na spodzie z Oreo
2

Sernik dyniowy na spodzie z Or…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Piernik z różanym lukrem i płatkami róż. Kto wie czy za rogiem…
1

Piernik z różanym lukrem i pła…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bezglutenowe pierniczki gryczane
1

Bezglutenowe pierniczki grycza…

aronia aronia
Wiem co jem

Ciasto makówka
4

Ciasto makówka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Świąteczna, drożdżowa gwiazda z makiem
2

Świąteczna, drożdżowa gwiazda…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bezowy biały

Bezowy biały "makowiec"

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Rolada makowa z kremem cytrynowym w polewie z białej czekolady
1

Rolada makowa z kremem cytryno…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ślimaki drożdżowe z makiem

Ślimaki drożdżowe z makiem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem / makowiec inaczej
1

Odrywane drożdżowe bułeczki z…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Chałka nadziewana makiem
1

Chałka nadziewana makiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit