Babeczki mojito

Babeczki mojito

Mohito to zdecydowanie mój ulubiony drink! Musiałam więc spróbować zrobić babeczki na bazie smaku limonki i mięty :) Te akurat powstały z myślą o sylwestrze, bo kto nie skusiłby się na takie imprezowe słodkości? ;) Babeczki mojito piekłam w standardowej blaszce na muffiny, z podanych składników wychodzi 12 sztuk.

Jeśli szukacie innych imprezowych przepisów zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na prostą pizzę, mini pizzeriny, sylwestrowe świnki i oczywiście klasyczne babeczki w wersji waniliowej i czekoladowej (te sprawdzą się szczególnie jeśli na przygotowania nie zostało zbyt wiele czasu).

Zdjęcie - Babeczki mojito - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na babeczki:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
1 limonka
0,5 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka

Składniki na poncz:

50 ml białego rumu
świeża mięta
1 limonka
2 łyżeczki brązowego cukru

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone
100 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie)

Babeczki mojito – jak to zrobić?

Suche składniki mieszamy razem w misce.

Zdjęcie - Babeczki mojito - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki mojito - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ocieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok z połówki. Do suchych składników dodajemy wszystkie mokre: mleko, olej, jajko, sok z limonki i skórki. Mieszamy do połącznia składników.

Zdjęcie - Babeczki mojito - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki mojito - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki mojito - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Blaszkę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem zostawiając ok. 1 cm. miejsca od brzegu formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 25-30 minut.

Zdjęcie - Babeczki mojito - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki mojito - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do słoika wlewamy 50 ml białego rumy, dodajemy listki świeżej mięty, pokrojoną na kawałki limonkę i 2 łyżeczki brązowego cukru. Ugniatamy nieco całość, żeby mięta i limonka puściły sok. Odstawiamy na min. godzinę lub całą noc. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać także na przygotowanie kremu: schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Do gotowego kremu można dodać nieco miętowego syropu i wymieszać szpatułką.

Zdjęcie - Babeczki mojito - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upieczone babeczki przekładamy na kratkę do wystudzenia.

Zdjęcie - Babeczki mojito - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żeby babeczki wyglądały bardziej sylwestrowo przygotowałam papilotki, które okleiłam srebrnym papierem do pakowania. Szablony do samodzielnego wykonania ozdobnych papilotek znajdziecie np. tutaj.

Zdjęcie - Babeczki mojito - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przestudzone babeczki nakłuwamy wykałaczką i nasączamy przygotowanym wcześniej ponczem.

Zdjęcie - Babeczki mojito - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki mojito - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupełnie wystudzone babeczki dekorujemy przygotowanym wcześniej kremem, listkami świeżej mięty i plasterkami limonki.

Zdjęcie - Babeczki mojito - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki mojito - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki mojito - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki mojito - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Babeczki mojito - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów