Babeczki mojito
Mohito to zdecydowanie mój ulubiony drink! Musiałam więc spróbować zrobić babeczki na bazie smaku limonki i mięty :) Te akurat powstały z myślą o sylwestrze, bo kto nie skusiłby się na takie imprezowe słodkości? ;) Babeczki mojito piekłam w standardowej blaszce na muffiny, z podanych składników wychodzi 12 sztuk.
Jeśli szukacie innych imprezowych przepisów zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na prostą pizzę, mini pizzeriny, sylwestrowe świnki i oczywiście klasyczne babeczki w wersji waniliowej i czekoladowej (te sprawdzą się szczególnie jeśli na przygotowania nie zostało zbyt wiele czasu).
Składniki na babeczki:2 szklanki mąki
0,5 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
1 limonka
0,5 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
50 ml białego rumu
świeża mięta
1 limonka
2 łyżeczki brązowego cukru
250 g serka mascarpone
100 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie)
Suche składniki mieszamy razem w misce.
Ocieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok z połówki. Do suchych składników dodajemy wszystkie mokre: mleko, olej, jajko, sok z limonki i skórki. Mieszamy do połącznia składników.
Blaszkę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem zostawiając ok. 1 cm. miejsca od brzegu formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 25-30 minut.
Do słoika wlewamy 50 ml białego rumy, dodajemy listki świeżej mięty, pokrojoną na kawałki limonkę i 2 łyżeczki brązowego cukru. Ugniatamy nieco całość, żeby mięta i limonka puściły sok. Odstawiamy na min. godzinę lub całą noc. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać także na przygotowanie kremu: schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Do gotowego kremu można dodać nieco miętowego syropu i wymieszać szpatułką.
Upieczone babeczki przekładamy na kratkę do wystudzenia.
Żeby babeczki wyglądały bardziej sylwestrowo przygotowałam papilotki, które okleiłam srebrnym papierem do pakowania. Szablony do samodzielnego wykonania ozdobnych papilotek znajdziecie np. tutaj.
Przestudzone babeczki nakłuwamy wykałaczką i nasączamy przygotowanym wcześniej ponczem.
Zupełnie wystudzone babeczki dekorujemy przygotowanym wcześniej kremem, listkami świeżej mięty i plasterkami limonki.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)