Szybka domowa masa makowa – bez mielenia

Zdjęcie - Szybka domowa masa makowa – bez mielenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj

Nie jestem fanką gotowy mas makowych. Niesamowicie trudno jest znaleźć taką, która ma w miarę rozsądny skład. Najczęściej na pierwszym miejscu jest cukier i wszędzie przewija się cała masa podejrzanych dodatków. Najlepsza jest taka własnoręczna, zrobiona od podstaw…no właśnie, w sumie ni musi być całkiem od podstaw. W sklepach bez przeszkód możemy już kupić mielony mak, więc zrobienie swojej masy jest coraz prostsze. Jeżeli chcecie zrobić w te święta makowca albo seromak to na pewno przyda Wam się ta szybka domowa masa makowa – bez mielenia, prościej!

Zdjęcie - Szybka domowa masa makowa – bez mielenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Dobre, bo domowe!

We własnoręcznym przygotowywaniu swoich własnych przetworów, dżemów, powideł czy kremów najlepsze jest to, że mamy pełną kontrolę nad tym, co trafia do słoiczka czy na talerz. Nie chcemy cukru? Pomijamy albo dodajemy erytrol. Ma być wegańskie? Można dowolnie zmodyfikować przepis. A od kiedy dostępny jest w sklepach mielony mak zrobienie domowej masy makowej pełnej aromatów świąt jest jeszcze prostsze. Ten przepis jest naprawdę banalny i łatwo go zmienić dodając swoje ulubione bakalie i tworząc najprostszą masę makową. Przyda się do świątecznego makowca, bułeczek z makiem czy łazanek.

 

Zdjęcie - Szybka domowa masa makowa – bez mielenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Błyskawiczna domowa masa makowa

Składniki:

200 g mielonego maku

200 ml mleka

100 g erytrolu lub cukru

2 łyżki miodu lub syropu klonowego

1 łyżka masła

2 łyżeczki cynamonu

Skórka z 1 pomarańczy

50 g siekanych orzechów włoskich

50 g siekanych migdałów lub migdałów w płatkach

50 g rodzynek lub suszonych śliwek

Przygotowanie:

Mak połączyć z mlekiem, erytrolem lub cukrem, miodem, masłem w garnku. Zagotować i gotować 5 – 10 minut, aż mak wchłonie mleko i masa zgęstnieje. Dodać cynamon i bakalie. Gotowe!

Mówiłam, że będzie proste! Smacznego 🙂

Zdjęcie - Szybka domowa masa makowa – bez mielenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Barszcz czerwony na zakwasie z warzywami
2

Barszcz czerwony na zakwasie z…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Inlagd sill - szwedzkie śledzie
2

Inlagd sill - szwedzkie śledzi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Śledzie z pieczoną papryką i fetą
1

Śledzie z pieczoną papryką i f…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Śledzie z porem i jabłkiem
1

Śledzie z porem i jabłkiem

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Kulebiak z kapustą kiszoną, grzybami i wędzonymi śliwkami
1

Kulebiak z kapustą kiszoną, gr…

food² food²
Food Square

Aromatyczny bulion grzybowy z grzybowymi uszkami
1

Aromatyczny bulion grzybowy z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Marynata miód-musztarda
3

Marynata miód-musztarda

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Marynata ostra papryka
2

Marynata ostra papryka

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Masło z awokado

Masło z awokado

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Majonez

Majonez

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Smalec domowy z jabłkiem i majerankiem
1

Smalec domowy z jabłkiem i maj…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Jak zrobić grzanki do zupy/sałatki?
1

Jak zrobić grzanki do zupy/sał…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!