Szybka domowa masa makowa – bez mielenia
Nie jestem fanką gotowy mas makowych. Niesamowicie trudno jest znaleźć taką, która ma w miarę rozsądny skład. Najczęściej na pierwszym miejscu jest cukier i wszędzie przewija się cała masa podejrzanych dodatków. Najlepsza jest taka własnoręczna, zrobiona od podstaw…no właśnie, w sumie ni musi być całkiem od podstaw. W sklepach bez przeszkód możemy już kupić mielony mak, więc zrobienie swojej masy jest coraz prostsze. Jeżeli chcecie zrobić w te święta makowca albo seromak to na pewno przyda Wam się ta szybka domowa masa makowa – bez mielenia, prościej!
Dobre, bo domowe!
We własnoręcznym przygotowywaniu swoich własnych przetworów, dżemów, powideł czy kremów najlepsze jest to, że mamy pełną kontrolę nad tym, co trafia do słoiczka czy na talerz. Nie chcemy cukru? Pomijamy albo dodajemy erytrol. Ma być wegańskie? Można dowolnie zmodyfikować przepis. A od kiedy dostępny jest w sklepach mielony mak zrobienie domowej masy makowej pełnej aromatów świąt jest jeszcze prostsze. Ten przepis jest naprawdę banalny i łatwo go zmienić dodając swoje ulubione bakalie i tworząc najprostszą masę makową. Przyda się do świątecznego makowca, bułeczek z makiem czy łazanek.
Błyskawiczna domowa masa makowa
Składniki:
200 g mielonego maku
200 ml mleka
100 g erytrolu lub cukru
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
1 łyżka masła
2 łyżeczki cynamonu
Skórka z 1 pomarańczy
50 g siekanych orzechów włoskich
50 g siekanych migdałów lub migdałów w płatkach
50 g rodzynek lub suszonych śliwek
Przygotowanie:
Mak połączyć z mlekiem, erytrolem lub cukrem, miodem, masłem w garnku. Zagotować i gotować 5 – 10 minut, aż mak wchłonie mleko i masa zgęstnieje. Dodać cynamon i bakalie. Gotowe!
Mówiłam, że będzie proste! Smacznego ?