Śledzik po kaszubsku
- 6 płatów śledziowych marynowanych w oleju,
- 2 cebule,
- olej roślinny,
- 6 suszonych śliwek,
- 4 suszone morele,
- 1 większy kiszony ogórek,
- 3 łyżki octu 10%,
- świeżo mielony pieprz,
- 1 łyżka majeranku,
- 2 listek laurowy,
- 4 ziela angielskie,
- 200 g koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżki pikantnego ketchupu.
Delikatny śledzik w sosie pomidorowym z dodatkiem suszonych śliwek i moreli na pewno trafi w gust nie jednego smakosza :)
Śledzie pokroić na około 4-5 cm kawałki, przełożyć do miski i zalać octem. Wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę. Co 15-20 minut śledzie przemieszać.
Cebule obrać i pokroić na cienkie półplasterki. Rozgrzać patelnię, wlać 2-3 łyżki oleju, przełożyć cebulę i podsmażyć ją przez 10 minut. Następnie dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Smażyć jeszcze przez 2 minuty.
Śliwki i morele pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do cebuli i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Ogórka również pokroić w kosteczkę. Na patelnię dodać ogórki, koncentrat oraz ketchup i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać około 10 łyżek oleju. Wymieszać.
Zdjąć z ognia i wystudzić.
Przygotować średniej wielkości słoiczki i układać w nich warstwami (na przemian) śledzie z sosem pomidorowym. Przechowywać w lodówce.