Ślimaczki serowe z masłem czosnkowym i ziołami

Ślimaczki serowe z masłem czosnkowym i ziołami

Zdjęcie - Ślimaczki serowe z masłem czosnkowym i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Te ślimaczki serowe są wprost obłędne! Delikatne maślane ciasto drożdżowe pełne ziół i kurkumy, nadającej im piękny żółty kolor, wypełnione aromatycznym serem Red Leicester (Mimolette albo Cheddar również się nadadzą). Trudno jest się im wprost oprzeć, bo z każdym kęsem uzależniają! Wyjątkowo dobrze smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Szczególnie polecam je jako przekąskę na Sylwestra, czy jakąkolwiek imprezę organizowaną w domu.
Zdjęcie - Ślimaczki serowe z masłem czosnkowym i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na ok. 24 ślimaczki serowe
Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki suszonych ziół (tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn)
  • ½ łyżeczki chili w proszku

Nadzienie:
  • 50 g masła
  • 200 g sera żółtego (najlepiej Red Leicester lub Mimolette, ewentualnie Cheddar)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonych ziół (tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn)

* PRZYGOTOWANIE
Ciasto drożdżowe Przygotuj zaczyn z letniego mleka, drożdży oraz 1 łyżeczki cukru. Odstaw na 10 minut aż drożdże się wzburzą. Mąkę wsyp do miski i połącz z solą oraz pozostałymi przyprawami. Do mąki wlej zaczyn, rozpuszczone i wystudzone masło oraz dodaj żółtka. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy będzie miękkie i elastyczne przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 h w ciepłe miejsce.
Nadzienie Masło utrzyj z ziołami oraz z otartymi ząbkami czosnku. Ser zetrzyj na tartce o grubych oczkach.
Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i szybko zagnieć na podsypany mąką blacie. Następnie rozwałkuj na prostokąt o dłuższym boku o długości ok. 45 cm i o grubości ok. 3-4 mm. Wierzch ciasta posmaruj masłem i posyp startym serem. Następnie zwiń jak roladę i pokrój ją na plastry o grubości około 1,5 cm. Mogą być również grubsze.
Ślimaczki serowe układaj w odstępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia (powinny wyjść 2 blachy). Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Następnie piecz w 180°C przez około 25 minut (do zarumienienia).
*
Zdjęcie - Ślimaczki serowe z masłem czosnkowym i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ślimaczki serowe z masłem czosnkowym i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ślimaczki serowe z masłem czosnkowym i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ślimaczki serowe z masłem czosnkowym i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ślimaczki serowe z masłem czosnkowym i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów