Gofry dyniowe

Gofry dyniowe
Dziś mam dla Was kolejny przepis na gofry. Tym razem aromatyczne, pachnące przyprawą korzenną, o pięknym pomarańczowym kolorze. Idealne na zimową chandrę. Zapraszam na gofry dyniowe!
Zdjęcie - Gofry dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki (2 osoby): 1 szklanka mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki soli

1 jajko
3/4 szklanki puree z dyni piżmowej
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka oleju
2 łyżki syropu klonowego

cukier puder
Zdjęcie - Gofry dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gofry dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gofry dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gofry dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi oraz solą, dokładnie mieszamy. W innej misce mieszamy mokre składniki i całość miksujemy. Następnie do masy dyniowej powoli dodajemy połączone suche składniki i miksujemy na gładką masę.
Gofrownicę natłuszczamy olejem przy pomocy pędzelka, a następnie rozgrzewamy. Gofry pieczemy do zarumienienia ok. 2-3 minuty. Podajemy ciepłe, z cukrem pudrem.
Zdjęcie - Gofry dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów