Różowa sałatka z kapusty
- Wynik: 60
- Czas przygotowania: 50minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Pyszna, letnia sałatka z kapusty. Swoją piękną barwę zawdzięcza kapuście czerwonej, ale jest też biała, dzięki temu jest delikatniejsza w smaku. Lekko słodka. Pyszna do obiadu ale i do kanapki. Bardzo polecam.
Składniki- kapusta biała - 1 główka
- kapusta czerwona - 1/2 główki
- papryka czerwona - 2 szt.
- marchewka - 2-3 szt.
- cebula - 2 szt.
- musztarda - 2 łyżeczki
- cukier - 1 szklanka
- ocet 10% - 1/2 szklanki
- sól - 2 łyżeczki
- olej - 1/2 szklanki
- woda - 1 szklanka
Kapustę posiekać, przełożyć do miski. Marchewkę zetrzeć, cebulę i paprykę pokroić, przełożyć do kapusty. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować. Gorącą zalewę wlać do kapusty, dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę. Przekładać do słoików, pasteryzować 10 min.
Smacznego:)