Bezglutenowy placek z cukinii
Jeśli macie cukinię w ogrodzie, lub hoduje ją Wasza mama/babcia/przyjaciółka, to wiecie, że nie ma w sezonie letnim czegoś takiego jak „za mało cukinii”. Cukinia to warzywo hurtowe, które jeśli już rośnie, to w ilościach „starczy dla każdego”. Po ciągłym gotowaniu cukinii z pomidorami (idealna baza do kluseczek, makaronu, klopsików czy ryby) przyszedł czas na zmianę- stąd dzisiejszy pomysł na wytrawny placek cukiniowy.
Ciasto z cukinią jest niezwykle delikatne, do jego przygotowania użyłam mąki z ciecierzycy, placek jest więc naturalnie bezglutenowy, wyjątkowo przy tym lekki, przypomina nieco bardziej treściwy omlet.
Możecie śmiało wzbogacić smak ciasta dodając do niego ulubione zioła (najlepiej świeże)- oregano, natkę czy posiekaną bazylię.
Proporcje na foremkę ok. 20 cm średnicy.
Składniki:- cukinia - 500 g
- jajko - 2 szt
- mąka z ciecierzycy - 4 łyżki (lekko kopiaste)
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- oliwa - 2 łyżki
- cebula - 1 szt
- sól, pieprz, pieprz ziołowy - do smaku
- ser feta - ok. 4 łyżki, opcjonalnie
Cukinię (ze skórką) zetrzyj na grubych oczkach tarki. Lekko posól i odstaw na 10 minut.
Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę.
Cukinię dokładnie odciśnij (rękoma) z nadmiaru płynu. Dodaj do niej przesmażoną cebulę, jajka, mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia oraz przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy). Dokładnie wymieszaj.
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu możesz ułożyć pokruszoną fetę lub inny ser (np. kozi).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C, zapiekaj ok. 35-40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.