Sierpniowa focaccia
Sierpień ma wiele do zaoferowania kulinarnie, ale ja najbardziej cenię sobie świeżą kukurydzę i kurki. I właśnie moje ulubione składniki wylądowały na cieście przypominającym to do pizzy. Jednak bez sosu i sera, tworząc w ten sposób sierpniową focaccię ?
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- letnia woda - 270 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- kurek (+łyżka klarowanego masła, szczypta soli, świeżo mielony pieprz) - 100 g
- śmietany 18 % - 5 łyżek
- mała cebula - 1 szt.
- ząbek czosnku - 1 szt.
- posiekanej papryczki chilli - 1 łyżeczki
- 1/2 kolby kukurydzy - 1 szt.
- pestek (u mnie słonecznik, sezam, dynia) - 3 łyżki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. W tym czasie na patelni podsmażamy kurki z chilli, czosnkiem. Po 5 minutach dodajemy śmietanę i przyprawy, jeszcze chwilę podsmażamy.
4. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na okrągły placek i przekładamy go do naoliwionej formy ceramicznej (średnica ok. 25 cm). Z wierzchu dekorujemy przygotowanymi wcześniej kurkami, ziarenkami świeżej kukurydzy i pestkami.
5. Focaccię pieczemy w rozgrzanym piekarniku metodą góra-dół w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut, aż wierz będzie rumiany.
Upieczoną focaccię podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.