Sałatka z grillowanym kurczakiem, morelami, malinami i serem kozim
Podczas takich upałów, jak w ciągu kilku ostatnich dni, zupełnie odechciewa się gotować. Mimo że sam jestem ciepłolubny i za gorąco mi raczej nigdy nie jest, to domowa sauna w postaci odpalonego piekarnika, to już przesada; nawet dla mnie. Plus nie wyobrażam sobie również przesiadywać w kuchni całe dnie, gdy za oknem taka piękna pogoda... Dlatego świetnym rozwiązaniem są wtedy sałatki na spontanie z tego, co akurat wpadnie mi w ręce. W ten weekend kupiłem między innymi wiadro moreli i trzeba było je przemycić w kilku daniach. Fajnym pomysłem było potraktowanie ich grillem i wrzucenie do sałatki. Do tego soczysta pierś z kurczaka, cudne maliny, francuski kozi ser i prażone migdały. To banalnie prosta, lecz nieziemsko pyszna sałatka, którą polecam wyczarować w te ciepłe letnie dni. Tak bardzo przypadła mi ona do gustu, że postanowiłem się podzielić z Wami przepisem na nią.
*
SKŁADNIKI
na 4 porcje
- miks ulubionych sałat
- około 10 moreli
- solidna garść malin
- garść płatków migdałów
- 1 kozi ser w roladzie
- 2 piersi z kurczaka
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek lub inny dobry olej
- ocet balsamiczny
* PRZYGOTOWANIE
Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz. Następnie solidnie popieprz, posól i zamarynuj w oliwie z oliwek z drobno posiekanym rozmarynem. Odstaw na najlepiej na około godzinę, a następnie grilluj po około 5 minut z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Odstaw do przestudzenia, a następnie pokrój w paski.
Morele przekrój na połówki, pozbaw pestek, natrzyj oliwą z oliwek oraz posiekanym rozmarynem. Owoce grilluj wewnętrzną stroną do dołu przez około 2 minuty.
Na talerzach lub w misce umieść porwane sałaty, ułóż pokrojony w plastry kozi ser, grillowane morele oraz kawałki kurczaka. Całość posyp migdałami podprażonymi na suchej patelni oraz malinami. Gotową sałatkę polej dodatkowo oliwą i skrop octem balsamicznym. Podawaj od razu.
*