Orzeźwiająca granita arbuzowo - porzeczkowa

Zdjęcie - Orzeźwiająca granita arbuzowo - porzeczkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Granita - cudowne orzeźwienie - to mrożony deser rodem z Sycyli przygotowany na bazie soku owocowego, w oryginale najczęściej pomarańczowym lub cytrynowym.
Charakterystyczna cechą odróżniającą go od sorbetu jest ziarnista struktura lodu. Włosi do przygotowania granity wykorzystują specjalne urządzenie, tzw. granitor. Bez niego także zrobisz wspaniałą, domową granitę. To jest bardzo proste. Dziś proponuję granitę na bazie arbuza z dodatkiem polskiego akcentu - czerwonych porzeczek. Koniecznie skosztuj, jest pyszna!
Gdy gorące dni bywają trudne do zniesienia, włoski deser wydaje się wspaniałym pomysłem na upał.

Składniki:
Zdjęcie - Orzeźwiająca granita arbuzowo - porzeczkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

500 g arbuza
3/4 szklanki czerwonych porzeczek
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki miodu

Wykonanie:

  • arbuza dokladnie oczyść z pestek. Razem z sokiem który wyciekł przełóż do kielicha blendera
  • porzeczki opłucz, oberwij z gałązek, dodaj do arbuza
  • dodaj do owoców wyciśnięty sok z cytryny i miód. Zblenduj całość
  • przełóż do płaskiego szklanego lub plasikowego pojemnika, przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki. Co 1- 2 godziny wyjmij masę owocową i mieszaj ją, najlepiej widelcem. Zapobiegnie to zamrożeniu w jednlita bryłę, a powstanie smakowity gres
  • zmrożoną granitę rozłóż do pucharków. Podawaj zaraz. Granitę podaje się z łyżeczką

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Orzeźwiająca granita arbuzowo - porzeczkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Lody z liofilizowanej wody kokosowej
1

Lody z liofilizowanej wody kok…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Lody mango lassi

Lody mango lassi

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Granita ananasowa
2

Granita ananasowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Lody jogurtowe z mango
1

Lody jogurtowe z mango

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sorbet ananasowo-bazyliowy na patyku
1

Sorbet ananasowo-bazyliowy na…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Jesienne lody - dlaczego by nie...?
1

Jesienne lody - dlaczego by ni…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze