Orzeźwiająca granita arbuzowo - porzeczkowa
Granita - cudowne orzeźwienie - to mrożony deser rodem z Sycyli przygotowany na bazie soku owocowego, w oryginale najczęściej pomarańczowym lub cytrynowym.
Charakterystyczna cechą odróżniającą go od sorbetu jest ziarnista struktura lodu. Włosi do przygotowania granity wykorzystują specjalne urządzenie, tzw. granitor. Bez niego także zrobisz wspaniałą, domową granitę. To jest bardzo proste. Dziś proponuję granitę na bazie arbuza z dodatkiem polskiego akcentu - czerwonych porzeczek. Koniecznie skosztuj, jest pyszna!
Gdy gorące dni bywają trudne do zniesienia, włoski deser wydaje się wspaniałym pomysłem na upał.
Składniki:
500 g arbuza
3/4 szklanki czerwonych porzeczek
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki miodu
Wykonanie:
- arbuza dokladnie oczyść z pestek. Razem z sokiem który wyciekł przełóż do kielicha blendera
- porzeczki opłucz, oberwij z gałązek, dodaj do arbuza
- dodaj do owoców wyciśnięty sok z cytryny i miód. Zblenduj całość
- przełóż do płaskiego szklanego lub plasikowego pojemnika, przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki. Co 1- 2 godziny wyjmij masę owocową i mieszaj ją, najlepiej widelcem. Zapobiegnie to zamrożeniu w jednlita bryłę, a powstanie smakowity gres
- zmrożoną granitę rozłóż do pucharków. Podawaj zaraz. Granitę podaje się z łyżeczką
SMACZNEGO !